Anayasa Mahkemesi, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15. maddesinde yer alan "daire başkanları, fakülte dekanları, enstitü ve yüksek okul müdürleri ve bunların yardımcıları sendika üyesi olamaz" hükmünü iptal etti.

Ali Yalçın'ın paylaşımı, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının, kamu görevlilerinin sendika üyeliği konusunda önemli bir değişikliği temsil ettiğini vurguladı. Artık, daha önce sendika üyeliği yasak olan daire başkanları, fakülte dekanları, enstitü ve yüksek okul müdürleri ve yardımcıları da sendika üyesi olabilecekler.

Yalçın, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını,kamu görevlilerinin daha fazla özgürlük ve demokratik haklarının güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Sendikaların, kamu sektöründeki çalışanların çıkarlarını daha etkili bir şekilde savunmalarına imkan tanınmasının, işçi hakları ve toplu sözleşmelerin daha etkin bir şekilde müzakere edilmesine olanak sağlayacağı belirtildi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAPSAMINI GENİŞLETEN TARİHİ BİR KARAR ÇIKTI!

Daire Başkanları, Fakülte Dekanları, Enstitü ve Yüksek Okulların Müdürleri ve Yardımcıları’nı üye yapmamıza Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan itiraz ve üye olamayacaklarına ilişkin açılan yetki tespitinin iptali davası en son Anayasa Mahkemesi’ne kadar gitmişti.

Anayasa Mahkemesi oluşturduğumuz fiili durumu doğruladı ve “Daire Başkanları, Fakülte Dekanları, Enstitü ve Yüksek Okulların Müdürleri ve Yardımcıları” üye olabilir dedi.

4688 Sayılı Yasanın 15/c-d maddelerindeki ilgili ibareleri iptal etti.

Hayırlı olsun. Örgütlenme özgürlüğü konusunda bu tarihi bir karardır.

resmi-4

Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride? Sağlık Sendikaları Üye Sayıları: Kimler Zirvede, Kimler Geride?

resmi-4

resmi1