Bakan Yardımcısı Birinci'nin "Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor" sözlerini eleştiren İSTAHED, bu ifadelerin sağlık sistemindeki krizi başarı gibi gösterdiğini ve hekimlerin yaşadığı tükenmişliğin görmezden gelindiğini vurguladı.

“Günde 90 Hastaya Baktırmak Marifet Değil”

İSTAHED’in açıklamasında, aile hekimlerinin günlük 90-100 hastaya baktığı, bunun yanında izlem, rapor, kanser taramaları gibi birçok işlemi eş zamanlı yürütmek zorunda bırakıldıkları belirtildi. Bu ağır iş yükünün "başarı" gibi sunulmasına tepki gösteren İSTAHED:

“Bu tablo bir övünç kaynağı değil, sistemin iflas ettiğinin resmidir. Ne hekimler ne de hastalar için güvenli bir hizmet ortamı kalmamıştır.”

ifadelerini kullandı.

“Sistem Sürdürülebilir Değil, Hekimler Tükeniyor”

Dernek, mevcut sağlık sisteminin sürdürülemez olduğunu belirtti. Hekimlerin artan iş yükü nedeniyle fiziksel ve ruhsal anlamda tükenmişlik yaşadıkları, buna rağmen motivasyonlarının yok sayıldığı belirtildi.

“Sağlık çalışanlarının dayanacak gücü kalmadı. Tükenmişliği başarı göstermek, gerçeği saptırmaktır.”

Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi'nin Ortasındaki Harabe Tepki Çekiyor Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi'nin Ortasındaki Harabe Tepki Çekiyor

“Gerçekler Görmezden Geliniyor”

İSTAHED, TBMM Sağlık Komisyonu’nda gündeme gelen açıklamaların, sağlık sistemindeki çöküşü perdeleme çabası olduğunu savundu. Sağlık çalışanlarının ağır şartlar altında ezildiğini vurgulayan dernek:

“Yoğun hasta yükü altındaki hekimlerin yaşadığı bu gerçekliği yok saymak, halk sağlığını da riske atmak demektir.” dedi.

“Sağlıkta Sorunları Görmezden Gelmeyin”

İSTAHED, açıklamalarında sağlık sistemindeki yapısal sorunlara dikkat çekme amacı taşıdıklarını ve yetkililerin bu çığlığı duyması gerektiğini belirtti. Son olarak, sağlık politikalarında acil ve kalıcı reform çağrısında bulunarak, hekimlerin yükünün azaltılması ve nitelikli hizmet ortamının yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.