Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

AÇIKLAMA METNİ

“saglikpersonelihaber.net” adlı internet portalınızda yayınlanan 02.09.2020 tarihli ve ''O meslek grubunun filyasyona katılmadığı iddia ediliyor'' başlıklı haberinizi üzülerek okuduk.

Haber içeriğinde ne yazık ki aile hekimliği yönetmeliği bilinmeden, Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki işleyişe hakim olunmaksızın yapılan yorumlar ile mesleğimizi dolayısı ile ülkemizde hizmet veren 25.000 Aile Hekimini hedef gösteren haberin, haksız ve bizleri yaralayıcı ifadeler barındırdığını gördük.

Aile sağlığı merkezleri, normal şartlarda bebek-çocuk-gebe rutin takiplerinin yapıldığı, dolayısıyla da steril kalması gereken çalışma alanlarıdır. Bunun yanında poliklinik ve laboratuvar hizmeti sunan, sağlık raporları konusunda yüzlerce kurumdan talep alan, enjeksiyon-pansuman gibi tedavi edici hizmetler veren sağlık kuruluşlarıdır.

Bu salgın nedeniyle 5 aydır da hastanelerin yapmadığı kapalı olan polikliniklerin hizmeti, tahlil ve tedavileri üstlenilmekte, sınırlı hizmet veren diş hastanelerinin görevini ve ayrıca salgın için Bakanlıkça belirlenen temaslı veya Covid hastalarının takibi yapılmaktadır. Vatandaşlarımız Covid nedeniyle hastanelere de gitmek istememekte ve hastanelerdeki hizmetler de Aile sağlığı merkezlerimizdeki imkânlar ölçüsünde eksiksiz verilmektedir.

Bu dönemde okulların kapalı olması nedeniyle yapılamayan okul çağı aşıları ve koruyucu hekimlik adına zatürre aşıları da iş yükümüz üzerine eklenmiştir. Bütün bunlar sınırlı veya hiç dağıtılmayan koruyucu malzemeler ile fedakârca

yapılırken, izin haklarını bile kullanılamazken, kronik hastalıkları nedeniyle diğer mesleklerdeki gibi idari izinleri kabul edilmeyen aile hekimliği çalışanları, hasta olup istirahat etmeleri gerektiğinde maaşlarından kesinti yapılmaktadır. Sorarız size; dünyanın başka neresinde, hastalandığında maaşı kesilen başka bir meslek grubu vardır?

Üstelik filyasyon ekipleri, riskleri bilip uygun şekilde korunmaları azami olarak sağlandığı halde bize başvuran hastaların hastalık profilini bilmeksizin verdiği mücadelede, hala kişisel korunmaları yeterli ve düzenli olmayan aile hekimleri hakkında yazılırken sizi insaf ve vicdana davet ediyoruz.

Pandemi nedeniyle birçok meslek grubunun çalışmadan maaşını aldığını hiç önemsemiyor, ek ödemelerin adaletsizliğini bir yana bırakıp koruyucu sağlık hizmet devamlılığı için ülke geleceğine imzamızı atıyoruz. Filyasyon için de görevli TSM personeli mevcut olup, ancak süreç içinde farklı meslek gruplarının olması mevcut ekiplerin salgın artışında yetersizliği nedeniyle değil, alınamayan sosyal hayat düzenlemeleri nedeniyledir. Ekonomik kaygılarla durdurulmayan düğünler, tatiller veya AVM ziyaretlerinin bedelini sağlık çalışanları canıyla ödüyor!!! Bundan sonra da gerçekleri görerek ve çözümleri için de bilgi alarak haber yapmanızı diliyoruz.

Canla başla çalışarak hizmet üretmeye çalışan, hasta olduğunda maaşı kesilen, gerekirse canını veren aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarını hedef göstermeden, mesleğimizi itibarsızlaştırmadan, gerekli saygıyı göstermeye davet ediyoruz.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu
Yönetim Kurulu