AİLE HEKİMLERİ VE ASM PERSONELLERİ FİLYASYONA KATILMIYOR MU?

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE BAĞLI BİRİMLER YÖNETMELİĞİYLE filyasyon görevinin açıkca TSM'lerin görev alanında olduğu biliniyor. Öyleki aynı yönetmeliğin  Bulaşıcı hastalıklar, bağışıklama ve salgın kontrolü başlıklı 14. Maddesinin C Fıkrasında  "..filyasyon çalışmalarını yürütmek ve kayıtlarını tutmak; bu çalışmaları yürütürken, müdürlüğün gerekli gördüğü durumlarda, ilgili aile hekimlerini filyasyon ekibine katarak belirlenen sorunlara yönelik gerekli önlemleri almak veya aldırmak;... ) hükmü yer alırken, Aile Hekimlerinin filyasyon ekiplerinde kesinlikle yer almadıkları iddia edildi. 

Aile Hekimleri Federasyonundan Sitemize Açıklama: Bizleri Yaralayıcı İfadeler Var! haberi için tıklayınız

Aynı yönetmeliğin 46. maddesinin m fıkrasında ise "Sorumlu olduğu bölgede çeşitli saha ve salgın araştırmalarını, bulaşıcı hastalık filyasyon çalışmalarını yürütmek ve sürveyans çalışması yapmak" hükmü ile açıkca aile hekimlerine filyasyon görevi verilirken, Sağlık Bakanlığının bu konuda neden uygulama eksikliği yaptığı ise bilinmiyor.

SADECE TELEFONLA ARAMA YAPMAK BİR AİLE HEKİMİ İÇİN YETERLİ MİDİR?

Gelen bilgilere göre sabahın erken saatlerinden itibaren gece 23:00 hatta 24:00'e kadar sahada canla başla çalışan filyasyon ekipleri içerisinde kardiyoloji uzmanı, neroloji uzmanı gibi bir çok uzman tabip bulunuyor. Bu hekimlere ise hemşireler, ebeler, sağlık memurları hatta röntgen teknisyenleri bile eşlik ediyor. Bu kadar geniş kapsamlı unvanla sağlık personelleri filyasyon ekiplerinin içerisinde yer alırken, aile hekimlerinin yer almadığı iddiaları son derece manidar bulunuyor.

Hizmet ettikleri muhiti yakından tanıyan aile hekimlerinin filyona katılmadığının iddiası sizce de çok vahim değil mi?