Bayraklı Şehir Hastanesi'nde dün yaşanan saldırı ve şiddet olayının ardından, İzmir'deki hekimler 1 günlük iş bırakma eylemi düzenlediler. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hastane önünde yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının endişelerinin devam ettiğini ifade etti.
Şiddet politik bir sorun
Sağlıkta şiddetin politik bir sorun olduğunu vurgulayan Kaynak, "Ülkemizdeki her sağlık çalışanı sağlıkta şiddetin tehdidi altında. Kamu yöneticileri bu konuda yeterli adımları atmıyorlar. Sağlıkta şiddet varsa, hizmet de olmaz" dedi.
“Hastanede terör olayı yaşandı”
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sağlık çalışanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada, şunları belirtti: "Dün, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nde bir terör olayı yaşandı. Saldırgan sabah saatlerinde pompalı tüfekle ve birçok mermiyle hastaneye saldırdı. Şükürler olsun ki güvenlik güçleri ve kolluk kuvvetleri saldırganı etkisiz hale getirebildi.
“Klinikteki hekimlere şiddet uyguladı”
Ancak silahı alınıp serbest bırakılan saldırgan, akşam saatlerinde tekrar hastaneye dönerek içeri girdi. Burada klinikte görevli hekimlere yönelik şiddet uyguladı. Asistan hekim arkadaşlarımız kendilerini odalara kilitledi ve saatlerce bekledi. Saldırgan etkisiz hale getirildiğinde ancak odalardan çıkabildiler.
“Çağrılarımız yine duyulmadı”
Sağlık camiası olarak daha bir hafta önce Dr. Ersin Arslan'ı sağlık terörüne kurban vermiştik ve yetkilileri şiddete karşı önlem alınması için göreve çağırmıştık. Ancak yıllardır dillendirdiğimiz bu çağrılar yine duyulmadı. Bu olayın katliamla sonuçlanmaması tamamen şans eseri oldu. Ancak sağlık çalışanlarının endişeleri ve kaygıları devam etmektedir.
Ülkemizdeki her sağlık çalışanı, sağlıkta şiddetin tehdidi altındadır ve kamu yöneticileri maalesef yeterli önlemleri almamaktadır. Sağlıkta şiddet politiktir."
“Güvenlik önlemleri yetersiz”
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sağlık kurumlarında alınan güvenlik önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekti. Kaynak, "Siyasetçilerin ve yasama organının bu konuya ilgisizliği oldukça endişe vericidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, 1 Ağustos 2022'de düzenlenmesi önerilen 'Sağlıkta Şiddet' özel oturumuna karşı tavır alan milletvekilleri, genel kurul salonuna girmeden kulislerde oturarak özel gündemli toplantının gerçekleşmesini engellemiştir" dedi.
“Saldırganlar Türkiye’de serbest kalıyor”
Kaynak, başka ülkelerde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulayanlara ağır yaptırımlar uygulanırken Türkiye'de saldırganların hafifletici sebeplerle serbest bırakıldığını ifade etti. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'ne silahla gelen kişinin silahına el konulup serbest bırakılmasının durumun vahametini gözler önüne serdiğini belirtti.
“Bakanlık, sembolik önlemler alıyor”
Sağlık Bakanlığı'nın şiddeti önlemek adına sadece sembolik önlemler aldığını savunan Kaynak, "Kurumlara girişte denetleme yapılmadan gerçek anlamda çalışan güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. Yetersiz ve yetkisiz güvenlik elemanları ile bu sorun çözülemez. Hastane polislerinin ve güvenlik görevlilerinin sayısı ve yetkileri arttırılmalıdır" diye ekledi.
Kaynak, güvenlik hizmetlerinin şehir hastanelerinde yüklenici firmaların inisiyatifine bırakılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Kamu personelinin güvenliğini sağlamak, kamu idarecilerinin ve emniyet güçlerinin asli görevidir" ifadelerini kullandı.