Tombul yaptığı açıklamada, Memur Sen Konfederasyonu’nun ilk kazanımlarından birisi olarak görülen “koruyucu giyim yardımı” ödemelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığının engel çıkardığını savundu.

Maliye Bakanlığı önünde eylem

Memur-Sen Konfederasyonu liderliğinde, kamu görevlilerinin emeğiyle elde ettiği kazanımların dış etkenler tarafından kısıtlanmasına karşı Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto gerçekleştirildi. 

250 bin kamu görevlisini kapsıyor

Konfederasyon, 2012 yılından bu yana 7 Toplu Sözleşme döneminde etkin bir şekilde uygulanan ve bugün itibariyle 250 bin kamu görevlisini kapsayan "Koruyucu Giyim" kazanımının engellenmesine karşı çıktı. Memur-Sen, kamu görevlilerinin haklarını savunmak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto düzenledi ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Koruyucu Giyim kazanımımız engelleniyor

Memur-Sen ve hizmet kollarının öncülüğünde düzenlenen protesto ve basın açıklaması, Koruyucu Giyim kazanımının engellenmesine karşı mücadelede kararlılık mesajı verdi. Etkinlik, 12 yılı aşkın süredir eksiksiz bir şekilde uygulanan ve Sayıştay tarafından denetiminde herhangi bir sorun bulunmayan kazanımların engellenmesine karşı yapıldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, kazanımların önündeki engellerin kaldırılması için sloganlar atıldı. Basın açıklamasını ise Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul okudu.

Adalet, mağduriyete ebep olmak değil

Tonbul, adaletin toplumun temel değeri olduğunu vurgulayarak, "Adalet, kasten veya isteyerek mağduriyete sebep olmak değil; doğru, haklı ve adil olanın zamanında tecelli etmesidir. Adaletin gecikmeden, zamanında ve adil bir şekilde gerçekleşmesi için her yolu deniyoruz. Bugün burada toplandık çünkü Tarım, Orman, Enerji, Bayındır, Basın ve Kültür turizm çalışanlarını kapsayan 250 bin kamu görevlisinin Koruyucu Giyim kazanımı engelleniyor. Ayrıca, 1. Dereceye yükseltilmiş tüm memurlara 3600 Ek Gösterge verilmesi ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi'nin ödenmesi talebimiz var. Toplu sözleşme masasında kazandığımız haklar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından engelleniyorsa, toplu sözleşme masasının ve masada alınan kazanımların anlamı kalmıyor. Bu adaletsizliğe nasıl sessiz kalınabilir?" şeklinde konuştu.

Sayıştay Başkanınında imzası var

Tonbul, Koruyucu Giyim'in 2012 yılındaki ilk toplu sözleşme kazanımı olduğunu hatırlatarak, "12 yıldır sorunsuz uygulanan bu düzenleme neden bugün sorun haline geldi? Belki sizler alamadığınız için mi? Gerçeği kamuoyuna ve kamu görevlilerine açıklıyoruz. İlk toplu sözleşmede; genel ve hizmet kolları için Hakem Kurulu kararıyla sonuçlanan ve Koruyucu Giyim'in kazanıldığı belirtildi. Bu kararın Sayıştay Başkanı'nın da imzası bulunuyordu. 

“Bugün neden engelliyorsunuz?”

Maliye temsilcilerinin yer aldığı komisyonlarda bu düzenleme diğer hizmet kollarına da yaygınlaştırıldı. Üç dönem boyunca sorunsuz bir şekilde uygulanan ve istikrar kazanan bu düzenlemeden, Maliye bürokratları kendi istekleriyle 4. Dönem Toplu Sözleşmesinde komisyondan çıktılar. Şimdi soruyoruz... Kamu işveren temsilcilerinin hiçbir itirazı olmadan 6 dönem boyunca sorunsuz bir şekilde uygulanan Koruyucu Giyim kazanımımız, bugün neden engelleniyor?" şeklinde konuştu.