"Sağlık çalışanlarının yüklerini hafifletmek, yüzlerini güldürmek kamu idaresinin sorumluluğundadır. Hep söylediğimiz gibi; aslolan emek verenin, alın teri akıtanın yani sağlık çalışanının memnuniyetidir. Gerisi sonuçtur" ifadesini kullanan Genel Başkan Semih Durmuş, "Sağlık çalışanları artık takdire, teşekküre, alkışa doydu… icraat bekliyorlar, sorunlarına çözüm istiyorlar, haklı talep ve beklentilerinin karşılanmasını istiyorlar." dedi.

"Vakit, son iki yıldır hemen herkesin 'hakları ödenmez”' dedikleri sağlık çalışanlarına haklarını ödeme vakti… artık sorunlarını kökten çözme vakti… toplu sözleşme masasını, çözümün parçasına dönüştürme vakti." diyerek toplu sözleşme masasında hükumet kanadından isteyecekleri talepleri sıralayan Durmuş, "Şu gerçeği başta siyasi irade olmak üzere herkesin kabul etmesi gerekir; kurumları, sistemleri ayakta tutan ne modern binalardır ne de teknolojik donanımlardır. Vatandaşa hizmet noktasında can veren fedakar çalışanlardır." dedi.

- Sağlık çalışanlarının talepleri

Sağlık çalışanları adına teklifte bulundukları bazı maddeleri de paylaşan Durmuş, "Bizim en öncelikli talebimiz sağlık çalışanlarının döner sermayeden kaynaklanan yaşadığı ücret adaletsizliğinin bir an önce son bulmasıdır." dedi.

Bu kapsamda farklı hastanelerde çalışanlar arasında ücret farkları olabildiğini söyleyen Durmuş, "Bu farkların ortadan kaldırılarak adil ve hakkaniyetli bir ücret politikasının sağlıkta yeniden inşa edilmesi gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Kamuoyunda sağlık çalışanlarının çok yüksek ücret aldıklarına dair algı olduğunu ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirten Durmuş, "Hemşire ile eşit statüde çalışan başka bir kamu görevlisinin almış olduğu ücret arasındaki fark 700-800 TL'ye ulaşmış durumda. Bu ücret adaletsizliğinin toplu sözleşmede mutlaka ortadan kaldırılması gerekir. Bu nedenle ek ödemelere en az yüzde 40 oranında artış olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sağlık çalışanı istihdamının az olduğunu, mevcut personelin fazla çalıştırıldığını ve nöbet tutturulduğunu ileri süren Durmuş, nöbet ücretlerine en az yüzde 50 zam yapılması gerektiğini savundu.

- Sözleşmelilere kadro talebi

Kovid-19 sürecinde yapılan ilave ödemelere değinen Semih Durmuş, genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfına bu ödemelerin verilmediğini öne sürerek, döner sermaye tavan oranının 20 puan arttırılması gerektiğini ifade etti.