Özellikle sosyal medyada tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların aldığı ücretlerde herhangi bir eksilme olur mu? tartışması sürüyor.
Teşvik ek ödemeler ve diğer ek ücretlerde kısıtlamaya gidilmesi gibi bir uygulama beklenmezken sosyal medyada herkes farklı bir ağızdan yorum yapmaya devam ediyor.
Hastane gelirinden karşılanıyor
Yapılan yorumlardan bazılarında; ek ödeme ya da sabit ek ödemenin, nöbet ücretleri, taban ödeme gibi ek ödemelerin genel bütçe hesabından karşılanmadığı, bu ödemelerin hastanelerin SGK’ya kestiği faturalar üzerinde hastane gelirleri baz alınarak ödemelerin yapıldığı belirtildi.
Devlet ek yük getirmiyor
Sağlık Bakanlığında yapılan teşvik ek ödemeler gibi ödemelerin devlete artı hiçbir yük oluşturmadığı savunulan yorumlarda, bu ödemelerin haricinde hastane döner sermaye hesabından işçi maaşları başta olmak üzere döner sermaye kapsamında 4B personelin maaşlarının dahi ödendiği hatırlatıldı.
Konuyla ilgili başka bir yorumda bulunan bir hekim ise;
Mesela genel cerrahi geldi bir sleeve yaptı, ince bağırsağı alanın hastaya transplantasyon yaptı, ve kolektomi açtı zaten o günde hastaneye kazandırdığı ücret 1.7 milyon tl sonra başka bir günde karaciğer transplanstasyonu yaptı tek ameliyatla hastaneye 1.2milyon tl kazandırıyor hadi pol yapan ise günde 80 hastaya baksın genel cerrahiden sadece 22binden fazla para kazandırdı muayeneden hiçbir istem istemeden ama paraya gelince doktora hiç ödeme yapmayalım diyorsunuz mühendisler, Sağlıkçılar dışında uygulanacak bunlar. Ekonomi iyileşince tasarruf politikasından tamamen uzaklaşırız. Kısa süreli şeyler.
Öte yandan, dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde fazla mesai ve nöbet ücretleri konusuna da değinildi.
Fazla Mesai ve İzinler Düzenleniyor
Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla yürürlüğe giren tasarruf tedbirleri kapsamında, kamu personelinin çalışma ve izin koşullarında önemli düzenlemeler yapıldı. İşte yeni uygulamalar:
1. Fazla Mesai ve Nöbet Ücretleri: Kamu personeli, zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılamayacak.
2. Yıllık Ücretli İzinler: Yıllık ücretli izin süreleri ilgili yıl içinde kullandırılacak. Geçmişte kazanılmış ve birikmiş izinler ise 3 yıl içinde kullandırılacak.
3. Giyecek Yardımı: Memurlara toplu sözleşme gereği yapılacak giyecek yardımı, ayni olarak gerçekleştirilecek. Bu destek için çek, kupon gibi araçlar kullanılmayacak ve nakdi ödeme yapılmayacak.
4. Uçuş Mileri: Memurların hava yolu seyahatinde kazandığı uçuş milleri, kamu kurumları tarafından kullanılacak.