Bilindiği üzere sağlık personeli istihdamı hem sözleşmeli hem de sözleşmesiz olmak üzere çeşitli statülerde eleştirilere rağmen yapılmaktadır. Bunlar; Kadrolu, süreli sözleşmeli, süresiz sözleşmeli, 4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli sağlık personeli olarak geçmektedir. 

Tüm bu statülerde istihdam edilen sağlık personellerine dair Kadroya geçiş, eş durumu, iller arası dönem tayini, il içi tayin, eğitim durumu tayini, sağlık durumu tayini, can güvenliği tayini, kurumlar arası geçiş, Ünvan değişikliği, görevde yükselme, yurtdışı görevlendirme, geçici görevlendirme, karşılıklı yer değiştirme (becayiş), alt bölge tayini, üst bölge tayini hakları nelerdir? Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikası tarafından hazırlanan tablodan ne kadar süre sonra tayin isteyebilirler sorusunun cevabına erişebilirler. 


*Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikası tarafından  hazırlanmıştır

Daha kapsamlı bilgi için "Sağlık Personeli Tayin Rehberi" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz. Habere gitmek için tıklayınız.

3 + 1 sözleşmeli sağlık personeli kaç yıl sonra tayin isteyebilir?

663 sayılı KHK kapsamında 45 ağa olarak bilinen ya da 3 + 1 olarak tabir edilen sözleşmeli sağlık personelleri tayin isteyebilmek için üç yıl çalışmalarının sonunda görev yaptığı hastanede kadrolu olarak bilinen dördü devlet memuru statüsüne geçmektedirler. Ancak bu üç yıl sonunda İsteye bağlı tayin isteme hakkına sahip olamamaktadırlar. Çünkü kadroya geçtikten sonra bir yıl daha tayin isteyebilmek için görev yapmaları gerekmektedir.

İsteğe bağlının dışında mazeret tayini olarak bilinen eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği gibi tayin talepleri üç yıl sonunda yapılabilmektedir. Tabi bunun için sözleşmeli sağlık personelinin bakanlığı yazılı dilekçeyle başvuru yaparak mazeret tayinleri için gerekli olan belgeleri dilekçe ekinde sunması gerekmektedir.

İsteye bağlı tayinler nelerdir?

Sağlık personelinin isteye bağlı olarak yapılan tayinleri şu şekildedir her yıl iki defa yapılan iller arası yer değişikliği atama kurası, alt bölge tayinleri, becayiş olarak bilinen karşılıklı yer değişikliği tayinleri, eğitim, boşanma, emeklilik ve engellilik durumu tayinleri isteğe bağlı tayinler arasında kabul edilmektedir.

Özetleyecek olursak; 3 + 1 sözleşmeli sağlık personeli üç yılını doldurduktan sonra dörde yani 657 devlet memurluğu statüsüne geçmesi durumunda yukarıda saydığımız eş durumu sağlık mazereti ve can güvenliği gibi mazeret tayinlerinden yararlanabilmek tedir ancak isteye bağlı olarak adlandırılan tayinleri yapabilmesi için üç yıl sonunda kadroya geçtikten sonra kadrolu olarak görev yaptığı yerde bir yıl daha çalışması gerekmektedir yani isteye bağlı tayinler için toplam dört yılı tamamlamış olması şarttır.