Son gelen ek ödeme yönetmeliğinde yapılan değişiklik pek gündeme gelmemiş olsa da 1. Basamak ta her ay verilen 2500 puan sessizce Mart ayından itibaren 400 puana indirildiğinin ortaya çıkmasının ardından 1. Basamak ta görev yapan sivil savunmacı, diyetisyen gibi unvanların kat sayısı 0,75 olarak belirlenirken, Ebe, hemşire, sağlık memuru gibi unvanların kat sayısı ise 0,40 olarak açıklandı. 

Sağlık Bakanlığı 1. Basamak Sağlık Kuruluşları Ek Ödeme Yönetmeliği 03.02.2022 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanmıştı. 

Yayınlanan yönetmeliğin Ek-2 İl Sağlık Müdürlüğü personelinin hizmet alan-kadro unvan katsayılarının belirlendiği oranlar dikkate alındığında ne sağlık hizmetlerindeki iş yoğunluğu ne de sağlık hizmetlerinin sunumundaki görevlerin hiçbiri dikkate alınmamıştır.

Örneğin sivil savunmacı, diyetisyen, çocuk gelişimci, psikolog, sosyal çalışmacı, biyolog, sosyolog, kimyager vb. meslek mensuplarının katsayısı 0.75 iken;

Ebe, hemşire, sağlık memuru, laboratuvar teknisyeni, röntgen teknisyeni, anestezi teknisyeni, ATT, paramedik, çevre sağlığı teknisyeni gibi sağlık meslek mensuplarıyla teknik hizmetler sınıfı teknisyenlerin kadro unvan katsayıları 0,40 olarak belirlenmiştir.

1. basamakta vatandaşa sağlık hizmeti verirken vatandaşla direk kim ya da kimler muhatap oluyor?

03.02.2022 tarihinde güncellenen 1. Basamakta performans sistemini inceleyen sağlık çalışanları, eskiden çok kolay olan yöntemlerin şuan çok karmaşık ve zorlaştırıldığına dikkat çekerken, yeni düzenleme öncesinde direkt verilen 2500 puanın bile 400 puana düştüğünü ifade ettiler. 

DEĞİŞİKLİKTEN ÖNCEKİ PUAN TABLOSU

DEĞİŞİKLİKTEN SONRAKİ PUAN TABLOSU

Yıllardır süre geldiği gibi sağlık çalışanlarının yoksulluk sınırı üzerine tek kalem maaş talepleri talepleri, iktidar tarafından, vaadlerde bulunarak ve oyalama stratejisi uygulanarak görmezden gelinmeye devam ediyor. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR

Sabit ek ödemelerin genel bütçeye aktarılacağına dair Cumhurbaşkanının 14 Mart'ta verdiği müjde dahi saha da henüz somut çalışmalara dönüşmediği biliniyor. Yaşanan bu gelişme üzerine sağlık çalışanlarını kamuoyu ile karşı karşıya getirildiği ileri sürülürken, sağlık çalışanlarının yükselen tepkisini azaltmak amacıyla mı bu müjdelerin verildiği ise merak ediliyor.

1 GÜNDE ÇIKARILACAK DÜZENLEMELER...

Bir gecede kararname çıkaran, 12 günde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bütçesini ve son bir ay içinde bir çok yasal düzenlemeyi yapan iradenin; sağlık çalışanlarının en fazla bir günde hayata geçirilmesi mümkün olan taleplerine dair dişe dokunur en ufak bir adım atmaması sağlık camiası tarafından yakından takip ediliyor.

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARI EK ÖDEME YÖNETMELİĞİNİN PDF HALİ İÇİN TIKLAYINIZ.

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARI EK ÖDEME YÖNETMELİĞİ EKLERİNİN PDF HALİ İÇİN TIKLAYINIZ.

"Yeni Yayımlanan Birinci Basamak Döner Sermaye Yönetmeliği Göstermelik Çıktı" başlıklı haberimize tıklayarak Birinci Basamak Ek Ödeme yönetmeliğinin Bakanlığın illere göndereceği paraya bağlı olduğu, mevcut düzenlemelerin sağlık çalışanının cüzdanına nasıl yansımayacağının detaylarını öğrenebilirsiniz.