%30 memur maaş zammını düzenleyen kanun teklifinin gecikmesi nedeniyle memurlar 15 Ocak 2023 tarihinde zammın sadece %16,48’lik bölümünü alabilecek.

15 Ocak’a ödemesi geciken %13,52’lik kısım ise tahminlere göre 10 gün içerisinde kamu personelinin hesaplarına aktarılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da eklenen refah payı ile birlikte memur maaş zamları ve emekli aylıklarına yapılan zamlar %30 olarak belirlenmişti. Maaş zammı maddelerini de içeren torba kanunu TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen 15 Ocak 2023’e yetişmedi.

Memur maaşları için 2023 Ocak ayında normal olarak %8 toplu sözleşme zammı olacak şekilde %16,48 oranında zam yapılacak. SSK ve BAĞKUR emekli aylıklarında da %15,40 oranında zam yapılacaktı. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu zam oranlarının %30 rakamına çıkarıldığını açıklamıştı.

Geçen Yıl da Zamlar Geç Ödenmişti

Zam oranı %30'a çıkartılmasına rağmen TBMM’de kabul edilerek, Resmi Gazete’de geç yayınlanmadığı için 15 Ocak tarihinde yatırılacak maaşlarda %16,48 oranında artış görülecek. Bu durumda memur ve emekli maaş zamları iki kısımda alınacak olmakla birlikte kalan 13,52 puanlık kısım daha sonra hesaplara yatırılacak.

Aynı durum geçtiğimiz yıl da memur maaşlarında yüzde 5 toplu sözleşme zammı ve 2,5 puan ilave ile 19 Ocak'ta kabul edildikten sonra 21 Ocak'ta Resmi Gazete’de karar yayınlanmış ve ardından ilk zamlı maaş %5 ile alınmıştı. Ek olarak verilen %2,5 puan zam oranı ise daha sonra ödenmişti.

3600 Ek Göstergede Şubatta

Bir diğer nokta olan 3600 ek gösterge açısından da öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri başta olmak üzere ek gösterge artışı yapılanlar için de ödemeler 1 Şubat itibariyle gerçekleştirilecek. Bunun yanında ilk ay itibariyle 15-31 Ocak dönemi için çıkan ek gösterge farkı da yine Şubat ayı ile birlikte ödenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise tüm bu işlemlerin daha kolay bir şekilde yapılabilmesi açısından bakanlık sistemlerinin tüm kamu kurumlarının kullanımına açık bir hale getirileceğini ifade açıkladı.