Bakan Fahrettin Koca’nın belirleyeceği Yönetmelik çerçevesinde yapılacak değişiklikler sonrasında sağlık camiası gerçekten iyileştirme olacak mı? sorusunun yanıtını merak ediyor.

Sabit ek ödemelerde ya da maaş da herhangi bir artışın olmaması vaat edilenlerin performans ödeme sistemi üzerinden yapılacağının söylenmesi sağlık çalışanlarını fazlasıyla tedirgin etmeye devam ediyor.

Eski Sağlık Bakanı şimdilerde TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı olan Recep Akdağ‘ın getirdiği performans sistemi yeni düzenlemeyle beraber daha da ön plana çıkmış durumda.

21 Haziran‘da Sağlık Bakanı Koca’nın sadece doktorları davet ettiği Sağlık Bakanlığında ki toplantıda konuşulanlara dair yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Koca: İşçi Ağzıyla Hekimlerin Hak Araması Doğru Değil

Hekim sendikalarının muhatap alınmadığı, muhatap olarak tabip odalarının alınabileceğini ancak tabip odalarının da henüz o olgunluğa erişmediği, işçi söylemleriyle hekimlerin hak aramasının doğru olmadığının Bakan Koca tarafından ifade edildiği söyleniyor.

Toplantıya katılan bir hekimin yaptığı paylaşımda “Toplantıda da sorduğumuz üzere tüm düzenlemeler Sağlık Bakanı'nın iki dudağı arasında ve Bakan'ın belirleyeceği yönetmelikler ile uygulamaya geçecek. Yarın bakan değişse tüm kazanımlar gelecek bakan ile çöpe gidebilir.

Toplantı Bitmeden Bile Bakanlık Görevinden Alınabilirsiniz

Malpraktis’i değerlendirilecek kurul hekimlere tazminat rücu ettirebilir (Bakan'ın bürokratları ağırlıklı kurul), ek ödemeler eskisinden daha düşük hale gelebilir ya da maliye ek bütçeyi kesebilir. Her ne kadar Bakan böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söylese de burasının Türkiye olduğunu ve kendisine bu toplantı bitmeden bile bir telefonla görevden alınabileceğini hatırlattık. Buna yok diyemedi” ifadeleri yer aldı.

Toplantıda Konuşulanlar, Açıklamalar..

-Şu ana kadar yapılanın anlaşılması için sustuk ve suskunluğumuzu koruduk. Yaptıklarımız tam olarak uygulamaya geçene kadar da suskunluğumuzu korumaya devam edeceğiz.

-Ek ödeme ile ilgili yapılan değişiklikler 15 Ağustos'ta hissedilecek.

-Malpraktiste görevi kötüye kullanma, kasıt yoksa rücu edilmeyecek. Hekime rücu ettirilecek bir tazminat varsa da oranını kurul belirleyecek. Malpraktis kanunu hâlihazırda devam davalara da uygulanacak.

-Özel hastanelerde çalışan hekimlerin de malpraktis kararları Malpraktis Kurulu'nda verilecek ama tazminatları kendileri ödeyecekler.

-3 Basamak hastanelerden başlanarak hastane girişlerinde X-ray olacak.

-Asistan hekimlerin maaşı (SBA'lılar) pratisyen ve uzman hekim arasında olacak. Ek ödemelerinde de belirli bir miktar artış olacak.

-SBA kadrosunda uzmanlık eğitimi alanların eğitim süresi kadar mecburi hizmet zorunluluğu kaldırıldı.

-Hâli hazırda SBA kadrosunda eğitim alıp uzman hekim olup, mecburi hizmet zorunluluğu olanların eğitim süresi kadar mecburi hizmet zorunluluğu devam ediyor.

-Asistan hekimlere 8 nöbetten fazla nöbet tutturulmayacak. Buna uymayan klinikler olursa Tıpta Uzmanlı Kurulu devreye girerek kliniği değerlendirmeye alıp, gerekirse eğitimin kliniğini askıya alacak.

-Ek ödeme sistemi baştan aşağı değiştiriliyor. Yeni sistem sade, çalışanın hakkını alabileceği, riskli branşları önceliklendiren bir sistem olacak. Çalışan daha fazla kazanacak.

-Yıllık izin alındığında ek ödemeden kesinti olmayacak (Yıllık izinlerde bir seferde 5, toplamda 12 gün izin alınırsa ek ödemeden kesinti olmuyordu).

-Sağlık raporlarının da istismar edilmemesi için belirlenecek merkezlerden alınması koşulu ile kesinti olmayabilir.

-Nöbet ücretlerinde artış yok. Tüm memurların ücret sisteminin değişmesi gerektiği için şu aşamada mümkün değil.

-Ek ödemede katsayılar ile branşlar arasındaki farklar belirginleştirilecek. Yan dal uzman hekim ile uzman hekim aynı performansı yaptığında farklı ücretler alacak.

-Ek ödeme tavanı, mahsuplaşma oranı kadar artacak.

-Planlanan "ek" ek ödeme enflasyon zammına endekslenecek.

-Uzman hekimlerin en az yarısı ek ödeme alamıyor.

-Emeklilik maaşlarında 2008 öncesi/sonrası ayrımı kaldırılarak, profesörün bir altı kademede emekli maaşı alması sağlandı.

-SABİM'in kaldırılmasını ve hastanın yerinde çözüm bulacağı bir sistem istiyoruz.

-Sözleşmeli kadrolar ihtiyaç olunan herhangi bir dal ve şehirde, ihtiyaç varsa kullanılacak.

-İsteğim şu an olmasa bile tüm uzman hekimlerin sözleşmeli olarak çalışması.

-Yan dal uzmanları 3.basamak hastanelerde çalışacak. Öncelilkli DHY'si bitenler olmak üzere tüm yan dal uzmanlarının sözleşmeli çalışacak talepleri olması halinde.

-Yan dal uzmanlığını önemli kılacağız.

-Hem devlette çalışıp hem muayenehane açılması daha önce istismar edildiği için tam gün yasasına dönüş şu aşamada mümkün değil. Onun yerine çalışmak isteyenler için mesâi dışı çalışma özendirilecek.

-TUS'ta çan eğrisinin üst sınırı yükseltilerek daha fazla hekimin tercih yapabilmesi sağlanacak.

-Sonbahar TUS'unda da kontenjanlar benzer şekilde olacak.

-YDUS kadroları da TUS gibi artırılacak.

-DUS senede iki kez yapılacak.

-Asistan hekim eğitimlerinin ağırlıklı olarak Çapa, Cerrahpaşa gibi kâdim üniversitelerde olmasını istiyoruz.

-Sezaryen oranı düşürmek istiyoruz. Bu nedenle sezaryen oranı düşük olan Kadın Doğum uzmanı hekimlere pozitif ayrımcılık yapılacak.

Devamı gelecek..