Türkiye İstatistik Kurumu aralık ayı enflasyonunu piyasadaki tüm ekonomistlerin tahminlerinin çok gerisinde açıklandı.

Merkez Bankası aralık ayı enflasyon beklenti tahmini %2,69, Anadolu Ajansı’nın ki ise %2,61 oranında olmuştu. Ancak TÜİK tarafından açıklanan aralık ayına ait enflasyon oranı %1,18 açıklandığı için kümülatif enflasyon farkı 2 puan düşük çıkarak %15,37 oldu.

Merkez Bankasının Aralık ayı beklenti tahmininde yer aldığı üzere Aralık enflasyonunun yüzde 2,69 çıkması halinde yapılan hesaplamaya göre kümülatif enflasyon ilk altı ay için yüzde 17,097'ye ulaşacaktı.

Anadolu Ajansının beklenti tahmininde yer alan yüzde 2,61 oranında enflasyon çıkması halinde kümülatif enflasyon ilk altı ay için yüzde 17,006'ya ulaşacaktı.

KÜMÜLATİF ENFLASYON YÜZDE 15.37

Ancak TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yüzde 1,18 olarak açıkladığı için altı aylık kümülatif enflasyon yüzde 15,37 olmuştur.

ENFLASYON FARKI: YÜZDE 7,82

Bu durumda Aralık ayı itibariyle tüm kamu personeli yüzde 7,82 enflasyon farkı alacaklı hale gelecektir.

Eğer AA veya Merkez Bankasının başvurduğu ekonomistler gibi enflasyon çıksaydı memurlarlar 2 puan daha fazla enflasyon farkı alacaktı.

5 kurum ve kuruluşun enflasyon beklentisi şu şekildeydi:

 # Anadolu Ajansı: Anadolu Ajansı Aralık ayı için ekonomistlere yaptırdığı tahminde enflasyon beklentisini %2,61 olarak çıktığını açıklamıştı

 # Reuters: Enflasyon yıllık bazda gerilemeye devam etse de aylık bazda fiyat artışları sürüyor. Aralık'ta aylık enflasyonun yüzde 2,7 yükseleceği tahmin edilmişti.

 # Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine göre, piyasa aktörlerinin Aralık ayı enflasyon beklentisi aylıkta yüzde 2,8, olarak bekliyordu.

 # ForeksHaber'in 19 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, TÜFE'de Aralık ayı ortalama tahmin yüzde 2,57 artış olmuştu.

 # Merkez Bankası'nın enflasyon beklenti anketinde Aralık ayı enflasyonu yüzde 2,69 olarak açıklanmıştı.