Toplu İş Sözleşmesi (TİSiçin sayılı günler kaldı. Pandemi süresince TİS'in yapılması 3 ay süre ile ertelenmişti. Ağustos ayında sona eren TİS'in 31 Ekim tarihine yapılması bekleniyor. Bu tarihte işçilerin TİS'i sona erecek ve yeni TİS için işçi sendikaları ile devlet masaya oturacak. Toplantıdan çıkacak karar taşeronların ve 4D sürekli işçilerin sosyal ve mali haklarının ne olacağını belirleyecek.


YENİ HABER! Hak-İş Başkanı Arslan, Taşerondan Kadroya Geçen İşçilerle İlgili Bakan Selçuk'u Ziyaret Etti! haberi için tıklayınız.


2020 YILINDA TAŞERIN VE 4D SÜREKLİ İŞÇİ MAAŞ ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?

Taşeron ve 4D Sürekli İşçilerin devletten beklentileri maaşlarını ve sosyal haklarını iyileştirmesi. 2017 yılından itibaren yılda 2 defa olmak şartı ile %4 zam alan işçiler enflasyon karşısında yenik düşmüş durumda. 4D sürekli işçilerin en merak ettiği konulardan biri ise maaşlarına hak ettikleri yüzdelik dilimlerin eklenip eklenemeyeceği. Bazı illerde yüzdelik dilimlerle ilgili dava açılmış ve işçi leyhine kararlar alınarak geriye dönük ödemeler yapılmıştı. Eğer işçilerin maaşlarına yüzdelik dilimler eklenirse işçiler taşeronda aldıkları asgari ücretin yüzdeliğini mevcut maaşları üzerinden alacaklar.

ÇALIŞMA BAKANLIĞININ MAAŞ ZAM ORANI

Taşeron ve sürekli işçiler için henüz ne Çalışma Bakanlığı’ndan ne de yetkili sendikadan zam oranı talebi ve teklifi gündeme gelmiş değil. Bu kapsamda zam oranlarına ilişkin bazı değerlendirmeler mevcut. Bu değerlendirmelerde yüzde 10 bandının üzerinde olan enflasyon oranları ile yüzde 15 bandında olan asgari ücret maaş zam oranı bulunuyor. Taşeron işçiler genellikle yapılan değerlendirmeler yüzde 10’dan daha yukarı bir zam oranı olsa da yüzde 15 oranına vurgu yapılıyor. Ancak taşeron işçilerin uzun zamandır yüzde 4 zam almaları nedeniyle bu oranların daha da artabileceği de değerlendirmeler arasında.