Memur ve memur emeklilerinin yakından takip ettiği 2023 ocak memur zammı ile ilgili TÜİK’in açıklamalarının ardından %18.6 zam göründü.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Kasım ayına ait açıklanan enflasyon verilerinin ardından 5 aylık tüketici enflasyonu %14.05 oldu.

5 aylık tüketici enflasyonu rakamlarına bakıldığında özellikle memur ve memur emeklisi başta olmak üzere SGK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak yılbaşı zammı reel hayat pahalılığının çok altında kalacağını gösterdi.

Şayet enflasyondaki artış aralık ayında da %3 civarında gerçekleşir ise ve seçim yılına özel ilave zam ya da refah payı zammı verilmez ise memur ve memur emeklisinin ocak döneminde alacağı zam oranı %18.6 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumunun yayımladığı verilere göre; Temmuz ayından bu yana geçen 5 aylık zaman zarfında tüketici fiyatları %14.05 arttı. Bilindiği üzere Temmuz ayında memur ve memur emeklisine enflasyon farkı hariç %7’lik zam yapılmıştı.

5 AYLIK DÖNEM İÇİN YÜZDE 6.6 ENFLASYON FARKI

Hazine ve Maliye Bakanlığının hesap yöntemine göre; geride bıraktığımız 5 aylık dönem için memur ve emeklisine %6.6 oranında enflasyon farkı oluştu.

Aralık ayında enflasyonun %3 oranında açıklanması halinde, 6 aylık enflasyon %17.5’e çıkacak. Toplu sözleşme zammı hariç memur ve emeklisine ise bu hesaba göre enflasyon farkı olarak %9.8 zam verilecek. Enflasyon fark oranına toplu sözleşme zammı olan %8 ilave edildiğinde memur ve emeklisi için ocak 2023 döneminde zam oranı %18.6 düzeyinde kalmış olacak.

MEMURUN GEÇİMİ ZORLAŞTI!

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre; 2022 yılının ocak ayında memur ve emeklisine enflasyon farkına ilave olarak toplu sözleşme zammı ve 5 puanlık ilave zam verilmişti. Aradan geçen zamanda günden güne eriyen maaşlar sonrasında memurun geçimi zorlaşmış durumda.

OCAK 2023'DE ZAM ORANI YÜZDE 30'U AŞABİLİR!

Seçim yılı olması ve hayat pahalılığının aşırı artması nedeniyle Ocak 2023 döneminde memura ek zam yapılması bekleniyor. İddialara göre zam oranının %30’u aşmasının sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.