Grup Başkanvekili Elitaş, sağlık çalışanlarının maaşları ile ilgili yaptığı açıklamada, ücretlerin üç temel unsurdan oluştuğunu belirterek döner sermaye performans ödemesine dikkat çekerek Sağlık Bakanlığının kasım ayında Meclis’e getirdiği düzenlemeyi örnek gösterdi.

SABİTLERE YÜZDE 20 ZAM VERİLDİ

Aralık ayında geri çekilen düzenlemeyle ilgili performansı ve döner sermayenin ayrılarak genel bütçenin içerisine alınması sonucunun ortaya çıktığını, son yapılan toplu iş sözleşmesinde sadece sabit ek ödemelerin doktor haricindeki sağlık çalışanlarına %20 ekstra bir zam verildigini hatırlattı. Doktorlara verilecek kısmın doktor haricindeki personele verildiğini söyleyen Elitaş, bu durumu telafi edebilmek için bütçe kanununa bir hüküm koyarak yine bütçeden karşılanması üzerine düzenleme yaptıklarını söyledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Düzenlemenin ilk maddesinde yaklaşık 40 BİN doktoru ilgilendiren bir durum söz konusu iken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahalesi ile Şehir hastanesi ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar ile devlet hastanesi ya da sağlık Bakanlığında çalışan doktorlar arasında farkın ortaya çıktığını işaret ederek “Şehir hastanesinde hem sağlık bakanlığı adına hem üniversite adına çalışan doktorlar var. Aynı mekanda iki farklı ücret ortaya çıkacak diye biz altı maddelik yaptığımız düzenlemeyi 22 Aralık 2021’de geri çektik ve yeni düzenleme için çalışmalar yaptık” dedi.

3 BAKANLIK ORTAK ÇALIŞMA YAPIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimat sonucunda Hazine Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile yeni yasal düzenlemeyi hayata geçirmek için gayret ettiklerini söyleyen Elitaş, “bütçe dengeleri çerçevesinde yapmak istiyoruz” dedi. İlk düzenlemenin biraz yanlış anlama kaynaklı olarak sanki en yüksek rakam 5000 TL en düşük rakam 2500 TL gibi bir artış ortaya koyacağının anlaşıldığını söyleyerek “bu artışı da zam diye anladılar” dedi. Şimdi bunu farklı bir şekilde düzenleyerek mayıs ayı içerisinde yapacağız. Kanun olmadan da yapılan bir düzenleme vardı diye Elitaş, kendileriyle beraber Çalışma Bakanı, Hazine Bakanı ve Sağlık Bakanıyla birlikte yapılan toplantıda “yasal düzenlemeye ihtiyaç duymadan bir iyileştirme yapılması konusunda mutabık kalındığını” belirtti. Yasal düzenleme yapılması gereken kısımda mayıs ayı içerisinde gerçekleşeceğini söyleyen Elitaş, “bu devreye girebilir” ifadelerini kullandı.