Sağlık Bakanı Fahrettin Koca özel hastanelerin muayeneler üzerinden planlamayı delmesini istemediklerini, muayene hekimliği üzerinden delmesini istemiyoruz, son dönemde muayenehane hastaneleri oluşmaya başladı dedi.

Hasta güvenliğini kayıt almak kayıt altına almak istediklerini söyleyen Bakan Koca, “herkesin yapılan işlemini kayıt altına almak istiyoruz, özel hastanelerde işlem yapanların yaptığı işlemi bilmek istiyoruz” dedi.

Bakan Koca'nın açıklamasından önemli satırbaşları şöyle:

Bazı illerde istenilen oranda müdahale imkanı olamayabilir deniyor. Biz de hemen geçin demiyoruz. 3 ay süre tanıdık. İller bazında gerekirse farklılıklar yapılabilir. Derdimiz hastanın kayıt altına alınmasını sağlamak.

Teşvik düzenlemesi birkaç güne yayınlanacak

"Ek ödemeyle ilgili beyaz reformla teşvik dönemi başlamıştı. Birinci basamak ile ilgili teşvik verilmesi doğrultusunda bir çalışma vardı Maliye ve Bütçeden geçti, Stratejiden Sayıştay'dan dün geçti bir iki gün içinde yayınlanır. Hem birinci basamak hem temel bilimlerde üniversitelerde olan değişikliğe benzer düzenleme hem de eczacılıarla ilgili hem taban hem teşvik oranlarının değişitiği bir yönetmeliği bir gün içinde yayınlayacağız dolayısıyla herkes teşvik alıyor olacak.

"Özel hastanelerin muayeneler üzerinden sistemi delmesine izin vermeyeceğiz"

(Muayenehaneler konusu) Muayenehaneler yanlış algı oluşturuluyor biz muayenehaneleri planlamadık, planlamak istemiyoruz.

78 bin muayenehaneye yönelik yönetmelik yayınlamadık öyle bir niyetimiz yok biz şunu görüşüyoruz özel hastaneler planlamayı delmek üzere muayenehaneciliği kullandığını görüyoruz.

Biz herkesin yapılan işlemini kayıt altına almak istiyoruz kurumlar arası geçişte kayıt güvenli oluşturulsun istiyoruz. Hasta güvenliğini kayıt altına almak istiyoruz.

Özel hastanelerde işlem yapanların yaptığı işlemi bilmek istiyoruz. Muayenehane boyutuyla tek hekimlerinden istediğimiz şu yapılan işlem ve muayenehane kayıt altına alınmasından başka bir şey istemiyoruz. Özel hastanelerden istediğimiz sizde işlem yapan yabancı da olsa kayıt altına alın yoksa cezası olacağını söylüyoruz.

Özel hastanelerin planlamayı delmek üzere muayenehane hekimliği üzerinden delmesini istemiyoruz muayenehane hastaneleri oluşmaya başladı. Kimse tedirgin olmasın. Biz hastamızın yurtdışından gelen hastanın kayıt altına alınmasını istiyoruz. Özel hastanede yapılan uygulamanın kim tarafından yapıldığını ne yapıldığını bilmek istiyoruz

COVID vakalarında artış olabilir, tedirgin olmaya gerek yok

COVID bu dönemde salgın bitecek diye beklemeyelim ve sayılarının giderek azaldığını biliyoruz. 2 binlere geldi ama son dört günde kısmi bir artış var, 2800'ler civarında.

Önümüzdeki dönemde Avrupa'da üç dört hafta sonra bizde yükseliş gördüğümüz için Avrupa'da azalmaya girdiğini görüyoruz aralık için biz ed bir miktar yükseliş olabilir ama artık COVID korkusuyla yaşamayalım.

Bu salgının devam edeceğini, COVID'le yaşamayı öğrendik. Nasıl bulaştığını biliyoruz ileri yaştaki risk grubu mutlaka hatırlatıcı doz yaptırmalı. Aralık ocak aylarına hazırlıklı girmelerini toplu yerlerde özellikle riskli kişilerin maske takmalarını öneriyoruz. Üst solunum yolu için de grip tablosu için de her zaman bu tedbirlerle devam edilmesi gerektiğini bilelim. Yani endişe etmeyelim.

(Kalp krizi-COVID bağlantısı) Elimizdeki veriler bu anlamda bir kardiyak veya kalp damar sorunlarının artışına dair veri olmadığından emin olalım tedirginlik oluşmamasına gayret edelim."

Ayrıntılar geliyor...