Enflasyon farkı ile beraber şu anda %35’in üzerinde zaman garantilenmiş durumda olduğunu belirten Sabah Gazetesi, haziran enflasyon oranı açıklanmasına sayılı günler kala Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelen açıklamayı hatırlattı.

ÇALIŞMA BAKANI TEMMUZ ZAMMINI İŞARET ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı dün yaptığı konuşmada enflasyona karşı çalışanları korumak bizim vazifemiz derken emeği ve çalışanları enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek önümüzdeki temmuz zam dönemine işaret ederek “bütün çalışanların yüzünü güldürecek, benim devletim benim yanımdadır dedirtecek bir düzenlemeyle Türkiye gerçekleştirebilecek durumdadır” açıklamasını yaptı.

SADECE ENFLASYON FARKI OLMAYACAK

Çalışma Bakanı yapılacak düzenlemenin sadece enflasyon farkından ibaret olmadığını, tüm emekli ve çalışanların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışma yaptıklarını ifade ederken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreninde” “temmuz ayında enflasyon farkıyla ocak ayında ücretlerde yeni düzenlemelerle her kesimi rahatlatacağız” açıklamasını yapmıştı.

TOPLU SÖZLEŞME GEREĞİ YÜZDE 7 ZAM YAPILACAK

Memur ve emeklilere yılda iki defa yapılan zammın üzerine toplu sözleşme gereği enflasyon oranı eklenerek belirlenmesine devam edilecek. 2021 yılında yapılan toplu sözleşmeye göre memur ve emeklisi 2022 yılının Ocak ayında yüzde 5, Temmuz ayında %7, 2023 yılında ise Ocak ayı için yüzde 8, Temmuz ayı içinde %6 zam yapılacak. 2022 Ocak ayında yapılan yüzde 5’lik zamma %2,5’luk düzeltme ile yüzde 7,5 olarak zam yapılmıştı. Temmuz ayında ise %7 toplu sözleşme zammı otomatikman yürürlüğe konulacak.

MEMUR ZAMMI YÜZDE 40'I BULACAK

4 Temmuz tarihinde açıklanması beklenen haziran ayına ait enflasyon oranı ile beraber ilk altı aylık %7,5’luk zam ilk beş ayda geçilmiş durumda. Yani enflasyon farkı şu anda %28.14. Bu zam oranına yüzde 7’lik toplu sözleşme zammının ilave edilmesi ile şimdiden maaş artışı %35.14’ü bulmuş durumda. Haziran enflasyon yüzde 2 - 3 civarı gerçekleşse bile memur zam oranı daha da yükselecek ve %40’a ulaşacak.