Yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmenlerin ek ders ücretleri kaç lira? 2022 yılı Ocak ayı zamlı öğretmen ek ders ücretleri ne kadar? Öğretmenlerin 2022 zamlı ek ders ücretleri belli oldu. Okullarda, özel eğitim sınıflarında, cezaevinde görev yapan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere 2022 yılı ilk yarısında hafta sonuhafta içi, gece, gündüz ne kadar ek ders ücreti ödenecek?

EK DERS ÜCRETİNİN 2022 YILINDAKİ MİKTARI

KBS sistemine Şubat ayı maaşından önce giriş yapılan Ocak ayı ek ders ücretleri brüt olarak (638 TL ye kadar gelir ve damga vergisinden muaf şekilde) hesaplanacağından beklenenin üzerinde bir meblağ oldu.

Ek ders ücretlerinden kesilmeyen istisna tutarı geçen gelir ve damga vergisi ise Şubat ayı maaşına kesinti şeklinde yansıyacak. 27,77 olması beklenirken, birim ücreti 32,96 TL olarak hesaplandı.

Kadrolu Öğretmenlerin Ocak Ayı Ek Ders ücreti ( 4256,40 tl yi geçemeyen her ek ders ücreti bu şekilde hesaplanacak, asgari ücret turarı olan 4256,40 tlyi geçenlerden ise geçtiği kadarından vergi matrahına göre kesinti yapılacak)

Ek ders ücretinin belirlenmesi

Her bir ek ders saati karşılığında ödenecek ücretin miktarı, ilgili öğretmenin eğitim durumu ile ek ders görevini yaptığı yer ve zamana göre değişebilmektedir.

Mevcut belirlemelere göre, öğretmenlere her ek ders saati başına;

Gündüz öğretiminde; 140 göstergeye aylık katsayısının uygulanması suretiyle bulunacak tutarda ek ders ücreti ödeniyor. Bu ödeme, yüksek lisans yapmış olanlara %5 artırımlı, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı veriliyor.

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetlerinde; 150 göstergeye aylık katsayısının uygulanması suretiyle bulunacak tutarda ek ders ücreti ödeniyor. Bu ödeme, yüksek lisans yapmış olanlara %5 artırımlı, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı veriliyor.
Öte yandan, miktarı bu şekilde belirlenen ek ders ücreti; özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmenlere, özel eğitime muhtaç öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenirken, destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenlere ise %100 fazlasıyla ödenmektedir.

Öğretmenlerin Ocak 2022 Zamlı Net Ek Ders Ücretleri

  • Gündüz 32,96 TL 
  • DYK Gündüz 65,92 
  • DYK Gece 70,63  +%25
  • Gündüz 41,20  +%25 Gece 44,15 

Peki bundan sonra ne olacak?

Muhasebat Genel Müdürlüğünün yayınladığı yazıya göre ek dersler Maaşlardan önce ödendiği için 4253,40 TLlik kısım Gelir vergisinden tutulacak bu nedenle her ay ek dersi 4253,40 TLnin altında olan hiç bir öğretmenden gelirvergisi kesilmeyecek. 

İşte Muhasebat Genel Müdürlüğünden Yayınlanan o yazı: