Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 13 seviyesine çekti. Karar öncesi yapılan anketlerde ekonomistlerin beklentisi, TCMB'nin faizi sabit tutacağı yönündeydi.

Kararın beklentilerin aksine gelmesiyle birlikte dolar/TL 18,10 seviyesini aştı. Euro/TL ise 18,45 seviyesinin üzerini gördü.

‘DEZENFLASYONİST SÜREÇ’ VURGUSU

Karar metninde sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü ifade edildi.

Kararda ayrıca, “Bununla birlikte, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir.  Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir” denildi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar zirveyi gördü!

Dolar/TL paritesinde kararın hemen ardından 18.1393 ile 2022 yılının yeni zirvesini kaydedildi.

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi kararının ardından dolar fırladı.

Dolar/TL paritesinde kararın hemen ardından 18.1393 ile 2022 yılının yeni zirvesini kaydedildi.

Uzun süredir 17.95 bandında hareket eden dolar, şu dakikalarda 18.10'dan işlem görüyor.

GEÇEN YILKİ İNDİRİMLER DÖVİZİ VE ENFLASYONU FIRLATMIŞTI

Banka, geçen yıl eylül-aralık döneminde Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e düşürmüş, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30'dan 18 seviyelerine, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19'dan yüzde 80'e fırlamıştı.

Merkez Bankası bir önceki toplantısında politika faizini değiştirmeyerek %14 seviyesinde sabit tutmuştu.

Ekonomistlerin Merkez Bankası’nın kararı ile ilgili beklentileri ise piyasa beklenti anketi‘ne göre 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlanmış anket sonucuna göre politika faizinin %14’te sabit tutulacağı öngörülmüştü.