Hakem Heyeti'nin, 2020 ve 2021 yıllarınında memurların maaşlarına yansıyacak memur zamlarıyla ilgili kararı açıklandı. Buna göre, '2020 için 4+4, 2021 için 3+3' şeklinde oldu.

Hakem Heyetinin bugün akşam üzeri açıkladığı oranlar, Çalışma Bakanı Selçuk'un Kamu İşveren Kurulu adına 18 Ağustos 2019 tarihindeki son teklifiyle birebir aynı oldu. Kamu İşveren Kurulu, 18 Ağustos tarihli son toplantıda, kamuda çalışan memurlar ile memur emeklileri için 2020 yılı zammı olarak %4+4'e, 2021 için ise %3+3'e teklif vermiş, yetkili sendika memur-sen bu teklifi düşük bularak kabul etmemişti.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş bugün yapılan son toplantıdan sonra yaptığı açıklamada yaklaşık 800 maddeyi tek tek inceleyerek her birinde oybirliği aramadık. Oyçokluğu usulüyle kararlarımızı ladık. Ayrıca, emeklilere ve memurlara, enflasyon farkı ödeneceğini duyurdu.

Toplu sözleşme görüşmelerinde tek sayı ile biten yıllarda bir sonraki iki yıl için görüşmeler yapılarak, kararlar alınmakta. Bu yıl yapılan toplu sözleşme 2020 ve 2021 yıllarını kapsıyor. 

%4'lük zam oranının açıklanmasının ardından memurlar, diğer taleplerde Kurulun hangi kararları verdiğini merak ediyor. 11 üyeden oluşan Hakem Kurulunda üyelerin 6’sı Cumhurbaşkanı tarafından belirlenirken, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkan, başkanvekilleri, başkan yardımcıları veya dair başkanları arasından seçilen 1 üye bu Kurula başkanlık etmekte. 

BU YETKİLİ KONFEDERASYONLA BU KADAR

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptığı değerlendirmede; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, milyonlarca kamu görevlisi ve emeklinin umutla beklediği, 2020-2021 yıllarını içeren maaş ve özlük haklarına ilişkin kararını verdi. Karar, kamu çalışanlarında büyük bir hayal kırıklığı yarattı dediği açıklamasında, Kanunun yürürlüğe girdiği 7 yıl öncede uyardığımız gibi, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun, kamu görevlilerinin ve emeklilerin sorunlarını çözecek mahiyette olmadığı bir kere daha su üstüne çıkmış oldu dedi. Çoğunluğu atanmışlardan oluşan bir Hakem Kurulu’nun objektif bir karar veremeyeceğine ilişkin kaygıların boşuna olmadığı görüldü diyen Kahveci, bir tarafta yetkili konfederasyon ve sendikaların basiretsizliği ve iş bilmezliği diğer tarafta Kanunun eksik ve yanlış hükümleriyle birleşince bundan önceki 4 dönemde olduğu gibi beşinci toplu sözleşme dönemi de büyük bir fiyasko ile sonuçlandı. 20 milyon vatandaşlarımızın umutları, 2021 yılına ertelendi. Zaten tartışmalı olan Hakem Kurulu, bu kararla daha da tartışmalı hale geldi dedi.