14 maddeden oluşan ve çelişkilerle dolu kanun teklifi sayıları Sağlık Bakanlığında 750 Bini bulan, Üniversite hastanelerinde 250 Bini bulan sağlık personelinin kafasını hayli karıştırmış durumda.

UZMANLAR: ÇELİŞKİLERLE DOLU

Meclis başkanlığına getirilen 14 maddeden oluşan teklifi inceleyen konunun uzmanları, teklifin hem karışık hem de çelişkilerle dolu olduğunu belirtti.

PRATİSYENDE VAR, UZMAN’DA YOK

Teklife gelen eleştirilerin başında hekimlerin maaşının artıp artmadığı belirsizliği yer alırken, pratisyen hekimlerin sabit ek ödemelerinde vergiler kesildikten sonra yaklaşık 1000 TL civarında bir artış sağlayacağının görüldüğü, uzman tabiplerde ise sadece sabit ek ödeme+maaş ödemesinde herhangi bir artışın olmayacağı söyleniyor.

ALINAMAYAN TAVAN ARTIRILDI

Hem hekimin hem de hekim harici sağlık personelinin tavanının artırıldığı görülüyor ancak bu durumun mevcut uygulamada da zaten yer aldığı, personelin tavandan herhangi bir ödeme almasının imkansız olduğu biliniyor. Sadece Pandemi döneminde 1-2 defa tavandan ek ödeme alabilen sağlık personelinin ödenmeyen bir tavan ücretinin ise Bakanlık tarafından neden arttırıldığı ise merak ediliyor.

SABİT TAVANI BİN TL ARTTI

1. derecenin 4. kademesine gelen bir uzman hekimin tavanı 40 binden 49 bine çıkarılırken hemşirenin sabit alabileceği tavan ise 2600 TL’den 3600 TL’ye çıkarılmış durumda.

MAHSUPLAŞMA VAR MI YOK MU?

Sabit ödemelerin merkezi bütçeye aktarıldığı görülürken Hazine ve Maliye Bakanlığının bunu Sağlık Bakanlığının döner sermayesinden mahsup edip etmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Diğer taraftan getirilen teklifin bir yerinde mahsuplaşma ibaresi var iken diğer yerindeyse mahsuplaşma olmaz ibaresi bulunması kafaları karıştırmış durumda.

ÇALIŞANLARI BELİRSİZ BİR SÜREÇ BEKLİYOR

Öte yandan kanun teklifinde performansa dayalı ödemelerin Türkiye geneli merkezi bir dağıtımla ödeneceğine dair ipuçları var iken yapılacak düzenlemenin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenmediği sürece sağlık personeline herhangi bir iyileştirme sağlamayacağı, açık ve garanti bir düzenlemenin olmadığı, tartışmalara hayli açık ve belirsiz bir sürecin Sağlıkçıları beklediği uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerin başında yer alıyor.