KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, hükümetin zam teklifini değerlendirdi

'DAĞ FARE DOĞURDU'

Bozgeyik hükümetin teklifi için 'Dağın fare doğurduğunu ifade edebiliriz' dedi. Bozgeyik ülkenin yüzde 50 büyüdüğünü ifade eden sayın bakanın hem 2022 için açıkladığı yüzde 5+6'lık zam ile 2023 yılı için yüzde 6+6'lık zamlarla malesef kamu emekçileri bu büyümeden bir pay verilmiyor'

'TEKLİFİN MÜZAKERE EDİLMESİ DAHİ MÜMKÜN DEĞİL'

"---*Öngörülen bu ücret artışları ile kamu çalışanlarının 2022 ve 2023 ücretleri ile daha fazla yoksullaşacağını ifade edebiliriz. Bizim açımızdan bu tekliflerin görüşülmesi ve müzakere edilmesi dahi mümkün değildir.

'% 8,5'LİK KAYBIN TELAFİ EDİLMESİ LAZIM'

"---*Özellikle 2019 ve 2020 yıllarında yaşanılan yüzde 8,5'lik gelir kaybının karşılanması ve temel ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerekiyor.' ifadelerini kullandı

Hükümetin memurlar için açıkladığı zam oranları memurları şok etti. Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'da değerlendirdi..

ZAM ORANLARI ŞÖYLE:

2022 YILI= 5+6=%11;

2023 YILI =6+6= %12 ZAM

Memurlar için ilk teklif 2022 için ilk altı ay için yüzde 6, 2. altı ay için yüzde 5, 2023 için ise yüzde 6+6 ve enflasyon farkı öneriyoruz

'BU TEKLİFLE MASAYA GELİNMEMELİYDİ'

Ali Yalçın piyasadaki zam oranlarını değerlendirdi. Ali Yalçın 'bu teklifle masaya gelinmemeliydi' ifadesini kullandı. Geçmiş yılların kayıplarına değinen Yalçın 5. dönem toplu sözleşmesinde masayı terk ettiklerini ve Hakem Kurulu'nun kararı ile zam alındığını belirtti.

3600 EK GÖSTERGE VE SÖZLEŞMELİ PERSONEL

3600 ek gösterge ve sözleşmelilerle ile ilgili vaat cümlesi var fakat içerik söz konusu değil.

REFAH PAYI

Refah payına ilişkin bir iyimser cümle söz konusu fakat miktar belli değil

HÜKÜMET YENİ TEKLİFİ ÇALIŞMALI

Yalçın açıklamasında teklifin yeni bir teklifi zorunlu kıldığını belirterek hükümetin bir an önce yeni bir teklifi çalışmalı. Rakamlar beklentimizi karşılamıyor.

--*Seyyanen zam teklifimizle ilgili bir karar yok

--*İşçilerle yapılan uzlaşıyı takdir ediyoruz. Memurlarla ilgili teklif edilen rakamları unutmalarını ve yeni bir teklif sunmalarını istiyoruz.

--* Keşke bayram ikramiyeside olsaydı.

'HAKEM NOTERLİK GÖREVİ YAPTI'

Yalçın konuşmasında bir önceki toplu sözleşme görüşmelerine değinerek "Hakemin yaptığı noterlik görevi de memurları bu analamda daha da mağdur etti. Aradan 19 aylık süre geçti. Yüzde 26'nın üzerinde enflasyon söz konusu."

Toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon Memur-Sen 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı için de yüzde 17 zam talebinde bulunmuştu. Ayrıca memurlara 600 TL de seyyanen zam istemişti.

6. Dönem Toplu Sözleşme’de kamu işvereni ilk teklifini açıkladı. Bakanlık önünde değerlendiriyoruz.#MemuraAdilTeklifGelmeli https://t.co/vDkNdreeeT

— Ali YALÇIN (@_aliyalcin_) August 12, 2021
KAMU İŞÇİSİNİN ALDIĞI ZAM NETLEŞTİ

Kamu işçisi için toplu sözleşme zammı netleşti. Kamuda düşük ücretli personelin maaşına 500 TL zam yapıldı.

Ücretlere 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.