Doktor Feza Şen hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının ücretlerini iyileştirmeyi öngören yasa teklifi ile ilgili değerlendirmesinde önemli bilgilere yer verdi.

HASTANE DÖNER SERMAYE GELİRLERİ ARTIYOR

Trakya Tıp Fakültesi mezunu Doktor Feza Şen, çıkarılan kanunun 5. maddesine dikkat çekerek “Bakanlığın bağış, faiz ve kira giderleri dışındaki döner sermaye gelirleri ve Sosyal Güvenlik Kurumundan elde ettiği tüm kaynakların yanında diğer nakit kaynaklarını da personele ek ödeme dağıtımında dağıtılacak ek ödemenin yıllık toplamını dağıtımda kullanılabilecek toplam tutarın yüzde ellisini aşamaz” şeklinde düzenleme yapıldığını belirterek burada yer alan hükme göre sadece hastane gelirleri değil döner sermaye aktarılan genel bütçe kaynaklı gelirlerinde performans ek ödeme dağıtımında kullanılabileceğini vurguladı.

MALİYE EK ÖDENEĞİ SÜREKLİ OLACAK MI?

Ancak burada önemli bir noktaya da dikkat çeken Dr. Feza Şen, nakit kaynaklarının içerisinde sağlık turizmi gibi farklı biri gelir kalemi veya Maliye Bakanlığı tarafından aktarılan ek ödeneğin sürekli olup olmayacağını bilinmediğini ancak uygulamanın çıkarılacak yönetmelikle netleşeceği için düzenlemeye şüpheyle bakanların olduğunu söyledi.

HEKİMLERE POZİTİF ÖDEME OLARAK YANSIYACAK

Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının sabit ek ödemelerinin üniversite hastanelerinde görev yapanlar da dahil olmak üzere genel bütçeden ödenecek olmasını ve performans tavanlarının da artan sabit ek ödeme kadar artırılacağından bu durumun özellikle hekimleri pozitif ödeme olarak yansıyacak bir düzenleme olduğunu belirtti.

BAKANLIK HAVUZU KURULACAK

Bundan sonraki süreçte hastanelerin kendi dağıtacağı döner sermaye tutarını artık belirleyemeyeceğini aktaran Şen, tüm hastanelerin gelirinin bakanlık havuzunda toplanacağını ve bundan sonraki süreçte hiç döner sermaye dağıtamayan hastanelerin artık bir ücret dağıtacağını belirterek, bu durumun ilk bakışta güzel göründüğünü ilerleyen zamanlarda bakanlık tarafından dağıtılan döner sermaye oranının azaltılıp azaltılmayacağının da bir başka soru olarak akıllara geldiğini belirtti.

YOĞUN ÇALIŞAN HASTANE AYRI MI NASIL YAPILACAK?

Yoğun çalışan hastanelerin ödeme dengesine de atıfta bulunan Dr. Şen, hastaneler arasında döner sermaye dengesinin hakkaniyetle sağlanıp sağlanamayacağının, ay sonunda çok ameliyat yapıp 40.000 puan yapan ile çok poliklinik yapıp 40.000 puan yapan aynı branşlarda iki farklı hastanelerde görev yapan hekimlerin eşit ücret mi alacaklarını sordu.

Çıkarılan kanun teklifinde maksimum dağıtılacak oranın %50 yazdığını, yönetmelikle belirlenecek uygulama detaylarında yasa taslağının en kritik noktası ve güven sarsıcı olmadığı müddetçe yapılan çalışmanın hekimlerin lehine olacağını değerlendirdi.

Düzenlemenin En Kritik Yönü: Mahsuplaşma

Öncelikle değişiklik öncesi; döner sermaye dağıtımlarında, hastane gelirleri üzerinden yaklaşık % 47’si dağıtılıyordu. Bu orana göre belirlenen dağıtılacak rakam miktarından da personele ödenen sabit döner sermaye miktarları da (mahsup ediliyordu) düşülüyordu. Hastane döner sermaye havuzunda geriye kalan miktar olursa da değişken döner dağıtımı yapılıyordu. Her yıl artan maaş miktarları ile de sabit ödemeler artınca geriye dağıtılacak bir döner sermaye rakamı kalmayabiliyordu.

Mahsuplaşma eski haliyle kalırsa, yeni sistem iyi olsa da geriye ek dağıtım için para kalabilecek mi?

Sorusu da genel bütçeden, döner sermayeye aktarılacak miktar ile aşılmak istense de bu husus yasada netleşmiyor. Uygulama yönetmeliği görmek önemli.

HEKİMLERİN PERFORMANS ÖDEMELERİ ARTIYOR(MU):  

Yasa ile yapılan düzenlemenin netliği ise çıkarılacak yönetmelik ile belirginleşecek…

Her ne kadar performans havuzuna hastane gelirleri dışında bütçe aktarımları olsa da bu aktarımlar için Maliye Bakanlığı görüşü ile Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenebilecek olması nedeniyle belki de sistem; dinamik bir şekilde, değişebilir koşullarda yönetilecek.

Ödenecek rakamların değişkenliği ise bir müddet sonra başka bir sıkıntıya yol açabilir mi, bu ay ödenen miktar sonraki ay ödenecek mi, Maliye Bakanlığı bu bütçe aktarımına sürekli izin verecek mi?

Sorularını akıllara getirmekle birlikte bu soruların cevabı da siyasi kararların gücünde gizli…

Olayı tam görebilmek için kanunun yasalaşması sonrasında çıkarılacak yönetmeliğin içeriği önemli…

Tabip ve diş tabiplerinin emeklilik /ek gösterge katsayılarının yükseltilmesi olumlu…

Şu anki katsayıya göre yaklaşık uzman hekimde, pratisyen ve diş hekimleri için 1.650 TL kadar ilave ödeme yapılacak.  Ancak gösterge rakamı daha yüksek olabilirdi. 

Bu haliyle zam bir hekimin aracına verilen bir depo benzin ücreti olmaktan öteye gidemeyecek…

Tabanın gösterge rakamı beklentisi de; 40 binli gösterge rakamlarında…

Emekli olan hekimler için ödenen ilave emekli aylığı oranı da artırılmıştır.

Emekli uz tabiplerin ek ödemesi 6.100 TL, emekli pratisyen hekimlerin ise 4.700 TL civarına çıkıyor.

Daha öncesinde kanun taslağı ile verilmek istenen haktan 2008 sonrası hekimler faydalanamıyordu artık 2008 sonrası da faydalanacak gibi durmakta.

Yine bu ilave ödemeden emekli olup sigortalı çalışmaya devam eden hekimler faydalanamıyor.

Ayrıca 4B (bağkur) ve 4A (SSK) sigortalısı olarak emekli olan hekimler de faydalanamıyor.

Bu eşitsizlikte ivedilikle giderilmeli…

Yasa ile artan döner sermaye ek ödemelerinin emekliliğe yansıması için emeklilik prime esas hale getirilmesinin de memnuniyet verici olacağı her daim hatırlanmalıdır…

Amacımız hekimlerimizin yanında olmak, motivasyonlarını artırmaktır.  Şüpheleri söylemek tenkit değil, mümkünse düzeltilebilmesini sağlamaktır. Hekim sorunlarının çözümü ve hekimlerin hak ettikleri şartlara ulaşması, öncelikli isteklerimizdir…