İstanbul'un en büyük ve yoğun hastanelerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışan Hemşire ve Doktorlar, dün gece yatan maaşlarını görünce isyan etti. Yoğun bakım servisinden bir hemşire, “Mart ayına ait tavandan performans ödemesinin 20 lira” olduğunu duyurdu. 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Profesör Nuri Aydın 1 ay önce Dw habere verdiği röportajda; hakkaniyeti bir dağıtım yapacaklarını söylemişti. 

Cerrahpaşa Rektörü Profesör Nuri Aydın: “Yoğun bakımda çalışanlar ek ödemeyi maksimumdan alacak.  Ancak hiç Corona servisinde çalışmayan ya da Corona ile ilişkili olmayan bir yerde çalışanda normal döner sermayesini alacak. Yani böyle bir kademelendirme olacak, örnek verecek olursak; mesaisinin yüzde elliye kadar olanını korona servisinde geçiren belli bir kademeden atacak, % 50 - % 80'ini geçiren belli bir kademeden alacak. Yüzde 80'den fazlasını geçilen belli bir kademeden alacak şekilde bir aşamalandırma yaptık. Bu oranlara göre de hakkaniyetli bir dağıtım yapmak istiyorum.” demişti. 

Ancak öyle olmadı. Cerrahpaşa yoğun bakımda görev yapan bir hemşire, “PTT çalışanlarına 2000 lira ikramiye verildiğini duyunca sevindiklerini söylüyor. Çünkü onlar da riskli grupta ama elbette bir yoğun bakım hemşiresi kadar değil. Biz bir adım dayız, enfekte hastalarla dip dibeyiz. Bakan açıkladığında kayda değer bir fark alabileceğimizi düşünmüştük. Para için yapılacak bir meslek değil bu, hele aldığımız para için kesinlikle değil."

Covid servisinden bir hemşirenin anlattığına göre, "Bakanın tavandan ödeme açıklamasından sonra hastalar ve hasta yakınlarının tavrı da değişti. Doktor ve hemşirelere daha buyurgan davranmaya başladılar. Çünkü toplum paranızı fazla fazla alıyorsunuz diye düşünüyor. Bu daha çok onur kırıcı." 

Yoğun bakımda çalışan başka bir hemşire, Mahallesi'ndeki bakkala bile açıklama yapmak zorunda kaldığını anlatıyor. “Ben üniversite mezunuyum bu yüzden çoğu arkadaşıma göre daha yüksek ödeme aldım; 600 lira! Bunları konuşmak zorunda kaldığım için kendimi değersiz hissediyorum."

Sağlık çalışanları iş barışını bozan performans uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Hekimlere pandemi de çalışan hekimlere performansa göre ek ödemenin tavanından bir bedeli ödendi. Oysa yoğun bakımlarda servislerde yoğun faaliyette olan hemşirelere ise zaten tavanları da düşük olduğu için ele geçen döner sermaye rakamı oldukça düşük kaldı. 

Bunun yanında taşerondan sağlık çalışanı olarak çalışan personellere ise hiç ödeme yapılmadı. Bunlar da benzer risk altındalar.

Yine bir hemşirenin söyledikleri çarpıcı. "İki aydır günde 12 saatten fazla çalışıyoruz. Çünkü gözüküyor. Hamile olduğu için evde dinlenen, idari izinde olan arkadaşıma daha çok performans yatırılmış. Çünkü bulunduğu kadroda aktif çalışıyor gözüküyor. İş barışı diye birşey bırakmadılar."

Biran önce performans sistemine son verilerek, tüm sağlık çalışanlarına ek ödeme değil, yoksulluk sınırının üstünde temel ücret artışı getirilmesi isteniyor.