Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklama ile Kurban Bayramı tatilinin bitimindeki 13 ve 14 Temmuz tarihlerini memurlar için idari izinli ilan edilmesi ile Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkmış oldu.

İdari izinlerde görev yapan sağlık personelinin nöbet izni veya nöbet ücreti verileceği öğrenildi.

İdari İzinde Nöbet Ücretleri Nasıl Hesaplanmalı?

İdari izin süresince görev yapanların alacakları nöbet ücretlerinin hesaplanması ile ilgili karışıklıklar yaşanmaktadır. Bu konuda yaşanan tereddütlerle ilgili olarak, memurların idari izinli sayıldıkları 02-01-2015 tarihi ile alakalı Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'na 15-04-2015 tarih ve 89432283/045.02 sayılı  bir görüş verilmiştir.

Bu görüşe göre haftanın bir günü idari izin kapsamına alınmışsa haftalık mesai süresinin bir günlük mesai süresinin çıkarılması ile yani 40-8= 32 saat olarak haftalık çalışma süresinin belirlenmesi ve nöbet ücreti hesaplanmasında haftalık çalışma süresinin 32 saat olarak alınması gerektiği ifade edilmiştir. 6. Dönem Toplu Sözleşme de imzalanan protokol uyarınca Dini Bayramlar ve Ulusal Bayramlarda memurlara verilen idari izin günleri mesaiden düşecek. Dolayısıyla sağlık personelinin temmuz ayı toplam mesai saati 125 olacak. Yani mesai 141 saatten değil, 125 saat üzerinden hesaplanacak. 125 saat üzeri için fazla mesai ödemesi yapılacak.

Resmi ve Dini bayramlarda idari izinli günlerinde görev yapan sağlık çalışanları nöbet ücreti alacağı toplu sözleşmede yer almıştı.

Bayram tatilinin 9 gün olarak kesinleşmesinin ardından, artırımlı nöbet ücretleri sadece 4 günlük bayram tatilinde tutulan nöbetlerde alınabileceği unutulmamalıdır.

Bayramda tutulan nöbetleri ait ücretler ağustos ayı içerisinde zamlı olarak ödenecek.

Öte taraftan Kurban Bayramı arife günü öğleden sonra resmi olarak başlamaktadır.