Asgari ücrete yılbaşında %50 zam yapan hükümet, 4 Temmuz’da TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamları sonrası enflasyonun yıllık %75’i aşmasını bekliyor.

Yıllık %75’lik enflasyon oluşması durumunda asgari ücretlinin yaklaşık %25’lik bir kaybının söz konusu olacağı değerlendirilirken bu farkın asgari ücrete zam olarak yansıtılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 5300 TL OLABİLİR

%25’lik asgari ücrete zam yapılması durumunda asgari ücretin 5.300-TL’ye çıkabileceği belirtildi.

Cumhur ittifakının ortağı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Destici’de asgari ücretin %23 civarında artmasının beklendiğini geçtiğimiz hafta açıklamıştı

Diğer taraftan asgari ücrete yapılacak %25 zam yapılması durumunda işveren üzerindeki yükü azaltmak için de bir hazırlık yapıldığı söyleniyor. Buna göre asgari ücret üzerinden kesilen SGK priminin belli sayıda işçi çalıştıran küçük işletmeler açısından devlet tarafından karşılanabileceği ifade ediliyor.

Bilindiği üzere asgari ücretten 2022 yılı ocak ayından itibaren vergi kesintisi yapılmıyor. İşveren sadece SGK primini ödüyor. Mevcut asgari ücrete göre, işverenin devlete ödediği pirim tutarı ise 875 TL civarında. Temmuzda %25 asgari ücret zam yapılmasını ardından işverenin prim maliyeti de artmış olacak.

GÖZLER 4 TEMMUZ'DA

Öte yandan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile komisyondaki tarafların yapacağı çalışmaların hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Asgari ücret artışında enflasyon kriterinin esas alınması konusunda bir uzlaşmaya varılırsa, 4 Temmuz'da açıklanacak yıllık enflasyon oranından sonra yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna açıklanacak.