Kamu kurumlarında sürekli işçi statüsünde çalışan işçilerin maaş sorunları ve halen kadroya alınmayan taşeron işçilerin sorunları TBMM gündemine geldi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko tarafından taşeron ve sürekli işçileri ilgilendiren bir araştırma önergesi sunuldu. Sunulan bu önergeye AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'ten yanıt geldi.

İŞÇİLERİNMAAŞLARI VE ZAM KONUSUNA DAİR AK PARTİ'DEN DEĞERLENDİRME

Milletvekili Kani Beko taşeron işçilerin mağduriyetlerine yönelik bir araştırma önergesini meclise sundu. 

Bu önergenin görüşmeleri sırasında yapmış olduğu konuşmasında kadrolu kamu işçilerine yapılan zam oranları ile taşeron işçilerin maaş zammı oranlarını kıyaslayan Kani Beko, taşeron işçilerin yüzde 4+4 zam aldıklarını ifade etti. Kani Beko kadrolu kamu işçilerinin maaşlarının 5 bin TL olduğunu ancak taşeron işçilerin maaşlarının asgari ücret seviyesinde kaldığını söyledi.

SORU ÖNERGESİNE AK PARTİ MİLLETVEKİLİ'NDEN YANIT

"Önergede 275 bin işçinin kadroya alınmadığı, toplu iş sözleşmesi haklarının askıya alındığı, enflasyon artışı ve zamlar nedeniyle işçi ücretlerinin ciddi biçimde gerilediği ve işçilerin yoksullaştığı iddiaları yer alıyor. Hemen konuşmamın başında ifade edeyim ki bunlar doğru değildir. Şöyle ki: Sosyal hukuk devleti yaklaşımıyla kapsamdaki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan alt işveren işçilerinin asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapılmadan sürekli işçi olarak istihdam edilmeleri sağlanmıştır.

Merkezî yönetim kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarıyla mahallî idarelerde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihaleleri kapsamında çalışan alt işveren işçilerinin tamamı düzenlemeye dâhil edilmiştir.

Merkezî yönetimlerde alt işveren işçilerinin çalıştıkları idarelerde “sürekli işçi” kadrolarında, mahallî idarelerde ise bu idarelerin şirketlerinde emekliliği hak edene kadar “sürekli işçi” statüsünde istihdam edilmeleri sağlanmıştır. Düzenleme yapılırken “kanun önünde eşitlik” ilkesi esas alınmıştır. Bu doğrultuda, hukuksal durumları aynı olan yani belirlenen tarihte personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında, kapsamdaki idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışmakta olanların ya da iş sözleşmesi askıda olanların veya başvuru tarihlerinde askerlik hizmetini yerine getirenlerin tamamına geçiş için başvuru hakkı tanınmıştır. Böylece, aynı durumda bulunan kişilerin kanunlar karşısında aynı işleme bağlı tutulmaları sağlanmış, ayrım yapılması ve ayrıcalık tanınması önlenmiştir. Bu nedenle, düzenlemede, kamuda istihdam edileceklerde aranacak bazı genel şartları taşımayanlar ile herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazananlar dışında tüm işçilere geçiş için başvuru hakkı tanınmış ve yapılan sınavlarda başarılı olanların istihdamı sağlanmıştır." ifdelerini kullandı.

TÜM İŞÇİLER KADRO ALMADI

Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada tüm taşeron işçilerin kadroya alınmadığını söyleyerek "Sayın Başkan, biraz evvel Adalet ve Kalkınma Partili hatip kürsüden taşeronlarla ilgili firmalarda çalışanların tümüne kadro verildiğini beyan etti. Ancak ben Bakanlara sorduğumda 6 Bakan hâlâ Bakanlıklarda taşeron firmada çalışanlar olduğunu bildirdiler. Keza KİT’lerde çalışanların hiçbirine kadro verilmedi. Bunun yanında, kamuda kiralık araç şoförleri, hastane bilgi işlem çalışanları kadro alamadı. Karayollarında, Demiryollarında, PTT’de, Orman İşletmesinde, Devlet Su İşlerinde, Millî Parklarda çalışanlar kadroya geçirilemedi. Belediyelerde 400 bin kişi belediye şirketlerine alındı, kadro verilmedi. Verdiği bilgiler doğru değil, taşeron firmada çalışmalar hâlâ devam etmektedir. Bu anlamda, acilen düzenleme yapılması ve mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor." dedi.

ÖNERGE REDDEDİLDİ

Taşeron işçilerin sorunları için verilen önerge oylamada reddedildi.