Yüksek Hakem Kurulu, yaptığı toplantıda aldığı ilke kararıyla, Kurul tarafından bağıtlanacak olan toplu iş sözleşmelerinde “31.12.2020 tarihindeki ücrete zam verileceği” oy çoğunluğu ile karara bağlanmıştır.

İşçi kesimi temsilcileri ise, bu yöndeki bir kararın, özellikle asgari ücret düzeyinde ücret alan işçiler açısından, hakkaniyetli olmayacağı, Kurul’ un geçmişte aldığı karar ve uygulamayla çelişeceği yönündeki tüm açıklama, ısrar ve taleplerine rağmen, önerileri dikkate alınmadı.

Türk-İş, Yüksek Hakem Kurulu'nun 21.07.2020 tarihinde aldığı ilke kararına muhalefet şerhi koyulmuştur. İlke kararı Yüksek Hakem Kurulu tarafından oy çokluğu ile karara bağlamıştır.

KHK İLE KADROYA GEÇEN İŞÇİLERİ BEKLEYEN TEHLİKE

Bu kararla, çoğunlukla asgari ücret seviyesinde olan KHK ile kadroya geçenlerin ücretleri asgari ücret seviyesinde tutulmak ve yapılacak veya yürürlükteki toplu iş sözleşmelerin sadece sosyal haklarına mahkûm edilmek istenmektedir. Bilindiği gibi brüt ücret (İkramiye, Tediye, Fazla mesai) gibi birçok sosyal hakkın miktarını belirleyici unsurdur.

Kurul, çalışanlar asgari ücret zammı zaten almakta birde TİS’ ten kaynaklı zam almamalı düşüncesi ile hareket etmektedir.

Asgari ücret seviyesinde olan çalışanların 31 Aralık’ taki ücretlerine gelen asgari ücret zammı uygulandıktan sonra TİS zammı uygulanmakta iken, bu uygulama ile 31 Aralık’ taki ücretlerine önce TİS zammı daha sonra asgari ücret zammı uygulanması TİS zammını ortadan kaldıracaktır.

Bu karar ile kamu çalışanları arasındaki ücret farklılıklarının artarak devam edeceği, “ESKİ KADROLU – İŞ – KUR’ DAN ATANAN YENİ İŞÇİ - KHK’ LI İŞÇİ” gibi kutuplaşmaların daha da körüklemesine ve iş barışının bozulmasına sebep olacaktır.

Kaynak: Sağlık İş