Daha önce Danıştay 12. dairesi tarafından toplu sözleşme protokolünde yer alan toplu sözleşme ikramiyesinin alınmasını engelleyen sendikada %1 şartı kanun düzenlemesi ile geri getirilmeye çalışılıyor.

6. Dönem Toplu Sözleşme Protokolüne yansıyan kurala göre, üye sayısı %1’i aşmayan sendikaların üyeleri 3 ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmaması öngörülüyordu. (3 ayda bir yatırılan ikramiyenin güncel tutarı 706 TL)

6. Dönem Toplu Sözleşme Protokolünün 23. maddesine göre; 706 liralık ikramiye, sadece üye sayısı toplam sendikalara üye memur sayısının yüzde 1’ini geçen sendikaların üyelerine verilmesi sağlıyordu.

Bu kural Danıştay 12. dairesi tarafından iptal edilmişti. Danıştay’ın kararı ile üye sayısına bakılmaksızın sendika üyesi olan tüm kamu personeline toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanması’nın önü açılmıştı.

Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda görüşülen 4680 esas numaralı kanun teklifine verilen dilekçede; “Kanun teklifinin mevcut 21. maddesinden sonra gelmek üzere kamu görevlisi sendikası’nın kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikaların aylık veya ücretinden üyelik ödemesi kesilen kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşme ile belirlenen tutar da toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz.”

Verilen teklife göre; Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenen toplu sözleşme ikramiyesi, sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda, sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1'inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine verilecek. Sağlık personelinin üye olabildiği sağlık ve sosyal hizmet çalışanları kolunda bu barajı aşan toplam 3 sendika bulunmaktadır. Bu sendikalar, SAĞLIK SEN, TÜRK SAĞLIK SEN ve SES sendikalarıdır. 

Güncelleme: Plan ve Bütçe Komisyonuna verilen teklif komisyondan geçmemiştir.