en ön safta koronavirüsle mücadele eden sağlık çalışanları haklarını aradığı için soruşturma geçiriyor. Sağlık Personel Sendikası’nın yaptığı açıklamada yetersiz beslenme, düzensiz çalışma saatleri gibi konuları hem sosyal medya da hem de basın aracılığıyla dile getiren sağlık çalışanlarına soruşturma açıldığını belirtiyor. Konuya ilişkin gazetemize bilgi veren Sağlık Personel Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yakup Uğur, pandemi süreci ilk başladığı gün itibari ile her zaman dile getirdiğimiz gibi sağlık personelleri ne yazık ki unutulmakta ve susturulmakta olduğunu belirtti.

HAKKINI ARAMAK İÇİN SESİNİ DUYURANA SORUŞTURMA

Sağlık çalışanlarının soruşturma geçirmesine ilişkin açıklama yapan Sağlık Personel Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yakup Uğur, “Pandemi sürecinde genellikle hastanelerde pandemi kinikleri oluşturuldu. Bu kliniklerde gönüllü hemşireler çalışmalarına devam ediyor. Başta sendika yetkililerimiz başta olmak üzere, birçok üyemiz pandemi kliniklerinde çalışmaya gönüllü oldu. İlk günden itibaren canla başla şikâyet etmeden çalışmalarına devam etmekteyiz. Bu zorlu çalışma koşulunda sağlık çalışanlarının sorunlarını her şart altında dile getirmeye devam ediyoruz. Pandemi süreci ilk başladığı gün itibari ile her zaman dile getirdiğimiz gibi sağlık personelleri ne yazık ki unutulmakta sesini çıkaran sağlık çalışanları ise susturulmaktadır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, sağlık çalışanları pandemi sürecinde hiç bir zaman ücret beklentisine girmemiştir. Sağlık çalışanlarının bu süreçte en önemli beklentileri özlük hakları ve adalettir.” dedi.

“PANDEMİ KLİNİKLERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN DÜZENLEME YAPMASI ŞARTTIR “

Personel Sendikası olarak biz halimizden şikâyetçi değiliz. Biz soruşturma yemek değil, özlük hakkımızı istiyoruz” diyen, Sendika Başkan Yardımcısı Mehmet Yakup Uğur, “ Bizler ülkemize ve vatandaşımıza yardım temekten asla şikâyetçi değiliz. Ancak bu mesleği icra ederken bizlere devlet tarafından bazı özlük haklar tanınmaktadır. Bu zor günlerde en ön safta mücadele eden arkadaşlarımızın haklarını savunuyoruz. Bu konu üzerine birkaç maddeye dikkat çekmek istiyorum. Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personelleri Tayin-Becayiş yapabilmek istemektedir. 4/B Sözleşmeli sağlık personelleri Kadrolu personel olmak istemektedir. Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığında görev yapan sağlık personelleri 3 yıl sonra kadrolu olabilmekte iken YÖK' e bağlı üniversitelerde görev yapan personeller süresiz sözleşmeli olarak görevlerine devam etmektedirler. Sağlık personelleri gerek ek ödeme sisteminde gerekse özlük haklarında adalet istemektedir. Pandemi sürecinde özellikle pandemi kliniklerinde görev yapan çalışanlarımız salgın taşıyıcısı olmamak için ailelerinin yanına dahi gidememektedir. Yetkililerin bir an önce pandemi kliniklerinde görev yapan sağlık çalışanları için düzenleme yapması şarttır”diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANI ARASINDA AYIRIM YAPILIYOR

“Bakanlığın yapmış olduğu ek ödeme açıklaması ile birlikte çalışanların çoğu şok olmuş durumda” olduğunu açiklayan Mehmet Yakup Uğur, “Pandemi hastanelerinde ve kliniklerinde işçi kadrolu hemşireler, teknikerler, teknisyenler, hasta bakıcılar, aşçılar, temizlik görevlileri, gibi farklı statü ve ünvanlı çalışanlar vardır. Ne yazık ki yapılacağı söylenen bu ek ödeme hesabında çoğu personel yok sayılmıştır. Sağlık çalışanları herhangi bir ücret verilmese de çalışmalarına devam edecektir. Ancak belirtmek isteriz ki yapılan bu ek ödeme sistemi çalışma barışını bozmaktadır. Aynı klinikte görev yapan bir çalışana çalışması karşılığı bir ödeme yapılması planlanıyor. Fakat aynı ekipte birlikte görev yapan çalışanların birine bu ödeme yapılırken diğerine bu ödeme yapılmıyor. Bu gerçekten üzücü bir durumdur. Bu minvalde sesini duyuran sağlık personeline ne yazık ki, soruşturma açılmaktadır. Bu süreçte bir kısım sağlık çalışanları korktuğu için sesini çıkaramazken sesini çıkaran sağlık çalışanlarına Soruşturma başlatılmaktadır. yazık ki covid biriminde gönüllü olarak çalışan ve sendikamızda da yetkili olan bir çalışanımıza sosyal medya paylaşımı sebebi ile soruşturma başlatılmıştır. Sağlık personel sendikası olarak çalışanımızın sonuna kadar arkasında duracağımızı belirtmek istiyoruz”

KURUM AMİRLERİ TAKDİR YETKİLERİNİ YANLIŞ ANLIYOR

‘’Pandemi sürecinde alınan kararlar kurumların insafına bırakıldığı için uygulamalar ciddi farklılıklar göstermektedir. Amirler takdir yetkilerini çalışanların aleyhine kullanmaktadır. Oysa amirler adaleti bir şekilde uygulama yapmak için o konumlara gelmişlerdir. Bazı kurumlarda Pandemi hemşireleri rotasyon ile belirlenmekte iken bazı kurularda bu belirleme işlemi rastgele yapılmaktadır. Maalesef böyle zorlu bir süreçte çalışanların motivasyonunu arttırmak gerekirken çalışanlar arası ayrımcılık adam kayırma hat safhalara kadar çıkmış durumdadır.’’

İŞ YÜKÜ SADECE BİR KESİME YÜKLENMİŞ DURUMDA

‘’Bazı kurumlarda esnek çalışma modeli uygulanmaya başlamışken sağlık kurumlarında rastgele bir sisteme geçilmiştir. Kurumların insafına bırakılmış bu sistemde çalışanların bir kısmı haftada 2 gün çalışmakta bir kısmı haftada 3 gün bir kısmı haftada 5 gün çalışmaktadır. Bazı kurumlarda ise sağlık çalışanları fazla mesai yaptırılarak çalıştırılmaya devam etmektedir. Oysa Kalite birimlerinde ve idare birimlerinde bir sürü fazla personel gereksiz yere bekletilmektedir. Dolayısıyla iş yükü sadece belirli bir kesimin üstüne yüklenmiştir. Özellikle işçi kadrosunda görev yapan ve covid-19 testi pozitif çıkan hastalara en fazla teması olanlardan hasta bakıcılar, hemşireler ve temizlik görevlileri haftada 48 saat çalıştırılmaya devam edilmektedir.’’ İfadelerine yer verildi.