Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Sağlık-Sen İzmir 1 No.lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, ‘’Suat Seren Göğüs Hastanesinde hekim dışı sağlık çalışanları sağlık bakım hizmetlerinin yaptığı yanlış ve usulsüz uygulamalarla personel yılmış ve hastanede çalışma barışı bozulduğu için mutsuz bir çalışma ortamından çalışanlar başka hastanelere tayin istemek zorunda kalmıştır. Düşünün bir hastanede sağlık bakım hizmetleri (SBH) müdürünün 17 teknisyen tarafından birlikte çalıştıkları birim sorumlusunun görevi kötüye kullanma, devleti zarara uğratma suçlarından soruşturma açılmış çalışma arkadaşlarına uyguladığı hakaretten dolayı sendikamız tarafından yapılan yazılı şikayetle il müdürlüğümüze iletilmiş, soruşturulma sonuçlandırılmıştır. Süreç başladığında SBH Müdürü sendika başkanımızı ve ilgilileri defalarca arayarak, şikayetin geri alınmasını ve bu konuyla ilgili şikayet edilen kişi ile görüşülmesi hususunda ricada bulunmuştur. Bir sağlık hizmetleri müdürü çalışma arkadaşlarının yanında olmak yerine ne yazık ki çalışanlarına hakaret eden şahsın yanında yer almıştır. Aynı kişinin asılsız iddiası ile bir hemşire meslektaşımız suçlanmış taraf olan hemşireyi hiç dinlemeden, görev yerinin değiştirilmeye çalışılmıştır. Yapılan mobbingin uygulamasından dolayı psikolojisi ve aile birliğini bozmuşlardır’’ dedi.

‘’Hakkaniyetsiz ve Adaletsiz Tutum Hat Safhadadır’’

‘’SBH Müdürü 657 sayılı kanun 10’uncu maddesinde ‘amir durumunda bulunan kamu görevlilerinin, mahiyetindeki memurlara hakkaniyetle adalete göre davranmaları’ hükmüne devamlı aykırı davranmaktadır. Hakkaniyetsiz ve adaletsiz tutum hat safhadadır. Yapılan haksızlıklardan dolayı hastanede tayin isteyen ve istemeyen personel sayısı ortadadır. Hastanede hemşire doluluk oranı yüzde 60 olmasının sebeplerinde birisi de budur. Servislerde çalışan hemşirelerin nöbet ve mesai ile aile bütünlüğü bozulmakta ,hastaneye yeni başlayan daha 3-5 yıllık hizmet süreli aktif çalışabilecek, nöbet tutabilecek hemşireleri idari hizmetlerde görevlendirmektedir. Bundan dolayı çalışanların iş yükü daha da artmakta adam kayırmaca hat safhaya ulaşmaktadır. Hastanede özellikli birimlerde çalışan tecrübeli hemşireleri, keyfi uygulamayla çalışanların isteği dışında başka birimlerde görevlendirilmiştir. Üyelerimizin birim değişikliğinin ardından aynı birime bir başka sendikanın temsilcisinin verilmesi gayri ahlakidir. Çadır kurmakla tehdit eden sendikanın başkanının söylemiyle bu değişikliğin yapıldığı söylenmektedir. Sadece kendilerine sendikacılık yapan ve bu duruma müsaade eden Sağlık Bakım Hizmetleri müdürünü kınıyoruz’’ diyen Başkan Özgür Yıldırım sözlerine şöyle devam etti;

‘’Yapılan haksızlığı düzeltmek için diğer sendikaların yaptığı tehdit etmeyi ve çadır kurmayı bizlerden beklemeyin. Hastane içi Koordinasyon ve işleyişin tamamen bozulmasının sebeplerinden biri Çalışma hayatının son 15 yılını sağlık bakımından uzak olan, alan dışı birimlerde çalışarak geçirmiş hemşirelik hizmetleri çalışması bulunmayan birinin, idari birim sorumlusu olmasıdır. Bir kurum ahbap çavuş ilişkisiyle yönetilemez. Sırf yakın arkadaşı olduğu için birim sorumlusu yapılamaz. Sözleşmeli statüsünde hali hazırda müdür yardımcısı varken Sahada emek veren hemşire arkadaşlarımıza hakim olmadığı sağlık bakımı hakkında idari birim yetkisi verilmesini kabul etmemiz mümkün değildir.

Daha önce farklı sendikalarında dile getirdiği Servislerde yapılan ve servislerin en yoğun olduğu saatlerde SBH. Müdürlüğünün göstermelik yaptığı kahvaltı organizasyonlarında çalışanın da hizmet alanında mağduriyetini arttırmış ve sosyal medya hesaplarında paylaşılmış ‘çok idareci, az servis çalışanı’ içerikli fotoğraflarla sınırlı kalmıştır. Bu durum yine çeşitli sendikalar tarafından şikayetler üzerine basında yer bulmuştur. Adaletten ve hakkaniyetten uzak bir nöbet sistemi baş göstermektedir. SBH Müdürlüğünce hastane mahkum servisinde ortalama 10-15 hemşire kişi başı en fazla 3 nöbet tutturulurken, aktif servislerde 7-8 nöbet tutmakta adam kayırmacılık burada da kendini göstermektedir. İş barışını bozan bu uygulamadan vazgeçiniz. SBH Müdürü hemşire eksikliği nedeniyle yaşanan aksaklıkları yasalara ve yönetmeliklere aykırı hareket ederek aynı anda iki serviste görevlendirmeler yapılması gayri ahlaki ve hukukuz bir uygulamadır. Burada mağdur edilen ve yıpranan her zaman ki gibi emektar hemşirelerimiz olmuştur.

Son olarak bizler emek, yoğun iş gücü ile gece gündüz çalışan sağlık emekçileri olarak, SBH Müdürünün dışarıdan üst akıllarla yönetilen değil, hekim dışı personelin asli sorunlarıyla birebir ilgilenen kişiler olmasını istiyoruz. Mevcut iş yükünde, kazancında hak-hukuk çerçevesinde herkese eşit paylaştırılması sorumluluğunu taşıyan bir SBH Müdürü ve gerçek bir idareci istiyoruz. Sorumlusu olduğu çalışanların sorunlarını bilen, dinleyen, akılcı çözüm üreten ve çalışanın yanında olan amirler istiyoruz. Sağlık sen olarak üye ve temsilcilerimiz başta olmak üzere tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına reva görülen haksız ve hakkaniyetsiz davranışların karşısında susmayacağız. Her çalışanın işini hakkıyla yaptığı hak ettiği değeri gördüğü adil ve paylaşımcı kurumların varlığı için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Haksızlıkların karşısında susmayacağız. Tehdit ederek çadır kurma hayalinde olan sendikacılardan da olmayacağız. Yapılan haksız uygulamalar son buluncaya kadar sendikalı sendikasız tüm çalışanın haklı mücadelesini vermek bizlerin boynunun borcudur. Tüm sağlık çalışanları adına söylüyoruz dün olduğu gibi bugün de haksız uygulamaların karşısında eylemse eylem söylemse söylem yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın’’