KPSS ile alım yapan Sağlık Bakanlığı, kadrosu kendisindeki memurunu başka bir unvana atamak için tekrar sınava tabi tutuyor.

Hantal yapıya mahkumlar

Halbuki bu memur, maaşını, kadro derecesine özlük haklarını son bitirdiği okula göre alan sağlık çalışanı bürokrasinin hantal yapısına mahkum ediliyor.

Sağlık Bakanlığında uygulanan en tuhaf, gülünç ve mantıksız uygulamalardan biri olan unvan değişikliği sınavı, Bakanlık bürokrasinin kısıtlayıcı yapısını açıkça ortaya koyuyor aslında. Devletin bir memuru, farklı bir unvana geçmek için sınavlara girmek zorunda bırakılıyor.

Sınırlı kontenjanlarla karşı karşıyalar

Zaten maaşını, kadro derecesini ve özlük haklarını son aldığı eğitimine göre belirlenen sağlık çalışanları, bu hantal bürokrasinin kurbanı haline geliyorlar. Sağlık alanına adım attığında genel KPSS ile atanırken, sonradan okuduğu alan için mesleki bilgiye dayalı bir sınavdan geçmeksizin unvan değiştirmeye çalışan kadrolu bir hemşire gibi, sınırlı kontenjanlarla karşı karşıya kalıyorlar.

Yeni alımla sınırlı kontenjan dayanağı kalmamıştır

Dolu kadro, boş kadro, hizmet gerekliliği, eleman sayısındaki dengesizlik, maliye vizesi gibi gerekçelerle açılan sınırlı kontenjanlarla gerçekleştirilen unvan değişikliği, yakın zamanda 27 bin sağlık personelinin alınmasıyla tamamen geçersiz hale gelmiştir. Bu durum, sınırlı kontenjanlarla yapılan unvan değişikliğinin artık daha fazla dayanak bulamadığını göstermektedir.

Kamuda Tasarrufa 5 Önemli Yasal Tedbir Kamuda Tasarrufa 5 Önemli Yasal Tedbir

İntibak yapmak isteyen herkes unvan hakkını almalı

Unvan değişikliği için ayrılan kontenjanların artırılması kaçınılmazdır. Asıl önemli olan, unvan değişikliği sınavlarının kaldırılması ve intibak yapmak isteyen herkesin unvan değişim hakkına sahip olmasıdır. Mali açıdan devlete herhangi bir yük getirmeyen bu adımı atacak bilgiye ve deneyime sahip idareciler mevcuttur. Ancak, sistemin işlemesi için gerekli irade maalesef henüz ortaya konmamıştır.