Mevcut belirlemelere göre, yüksek lisans yapmış olmak; Ekonomist, Öğretmen, Hemşire ve Ebe unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurlarının aylık gelirinde artışa neden olurken, (ilave 1 kademenin etkisi dışında) diğer unvanlardaki memurların aylık gelirini ise etkilememektedir.

Bu yazımızda, yüksek lisans yapmanın memurun aylık gelirine etkisinden (1 kademe ilerlemesinin sağladığı etki hariç) söz edilecektir.

Hemşire ve Ebe kadrolarında olanlara yüksek lisansın etkisi

Hemşire ve Ebe unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurları, meslekleriyle ilgili alanda yüksek lisans yapmış olmaları halinde, ilgisine göre “Uzman Hemşire” veya “Uzman Ebe” unvanı kazanmakta ve aylık tazminat oranları artmaktadır. 

Meslekleriyle ilgili alada yüksek lisans yapmış olan “Hemşire” ve “Ebe” kadro unvanlı memurların aylık net maaşı, aynı kadroda olup da mesleği ile ilgili alanda yüksek lisans yapmamış olan emsallerine göre (ilave 1 kademeden kaynaklı fark hariç) 2020 yılının ilk yarısındaki aylarda; memuriyete 15 Ekim 2008 tarihinden önce girmişlerse 69 TL, bu tarih ve sonrasında işe girmişlerde 61 TL daha fazladır.

Ekonomist kadrosunda olanlara yüksek lisansın etkisi

Ekonomist unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurları, ekonomi alanında yüksek lisans yapmış olmaları halinde, aylık tazminat oranları artmaktadır. 

Ekonomi alanında yüksek lisans yapmış olan “Ekonomist” kadro unvanlı memurların aylık net maaşı, aynı kadroda olup da ekonomi alanında yüksek lisans yapmamış olan emsallerine göre (ilave 1 kademeden kaynaklı fark hariç) 2020 yılının ilk yarısındaki aylarda; aylık seviyesi 1-4 derecelerde olanlar için net 689 TL, diğer derecelerde olanlar için ise net 592 TL daha fazladır.

Öğretmen olanlara yüksek lisansın etkisi

Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurları, herhangi bir alanda yüksek lisans yapmış olmaları halinde, girdikleri ve/veya girmiş sayıldıkları ders saatlerinden dolayı alabildikleri ek ders ücreti miktarı artmaktadır.

Herhangi bir alanda yüksek lisans yapmış olan “Öğretmen” kadro unvanlı memurların her bir ek ders saati karşılığında aldıkları net ücret miktarı, yüksek lisans yapmamış olan öğretmenlere göre daha fazla olmaktadır. Bu farkın 2019 yılının ilk yarısında ne kadar olduğu olarak hazırladığımız aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. (gelir vergisi oranı %15)

Öğretmenin yüksek lisans yapmasının ek ders ücretine net etkisi

Zaman

Ek dersin verildiği yer

Örgün ve yaygın eğitim kurumu

Özel sınıf veya cezaevi

Destekleme ve yetiştirme kursu

Hafta içi gündüz

0,86 TL

1,08 TL

1,72 TL

Gece, hafta sonu ve tatillerde

0,92 TL

1,15 TL

1,85 TL