Taşerondan kadroya geçerek kamu personeli olarak sürekli işçi statüsünde görev yapan işçilerin 4857 sayılı iş kanununa göre Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde çalışma karşılığı olmaksızın o günün yevmiyesini alacağı hükme bağlanmıştır. Bayram tatili günlerinde tatil yapmayarak çalışan işçilerin ise ayrıca çalışılan her gün için bir günlük yevmiye ücretine hak kazandığı da yine iş kanununda hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan iş kanununda tatil yapmayarak bayram günlerinde çalışan işçilere verilen +1 yevmiyelik ücretin iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri kanalıyla artırılabildiği bilinmektedir. Bunun en güzel örneği ise kamu kurumlarında görev yapan sürekli işçilere genellikle bayram çalışmaları için +2 yevmiye verilmesi öngörülmektedir.

Resmî tatilleri de kapsayan 2429 sayılı Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2. maddesinde Resmi Ve Dini Bayram Günleri ile Yılbaşı Gününün genel tatil günleri olduğu belirlenmiştir.

Bu kanuna göre genel tatil günleri şu şekilde olmaktadır:

1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs işçi bayramı, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos günleri ile dini bayramların arife günü saat 13:00’ten sonraki süre, Ramazan Bayramı’nı üç günlük süresi ve Kurban Bayramı’nın dört günlük süreleri genel tatil günleri olarak kabul edilmiştir.

Ulusal bayram günlerinden 28 Ekim günü öğleden sonra 13 itibari ile başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 1,5 gün olarak kabul edilmiştir.

Yargıtay genel tatil günleri ile ilgili olarak saatlik çalışmalarının nasıl ücretlendirileceğine dair 2016/20521 E., 2020/6790 sayılı kararıyla açıklık getirmiştir.

"İş Kanunu'nun 47. maddesindeki açık düzenleme karşısında ulusal bayram genel tatillerde çalıştığı anlaşılan davacının çalıştığı her bir ulusal bayram genel tatil günü için ilave 1 yevmiyeye (aylık maktu ücret/30) daha hak kazandığı gözden kaçırılarak hesaplamanın çalışılan saat üzerinden yapılması hatalıdır. İşçi ulusal bayram genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalışsa tam yevmiyeye hak kazanır.

22. Hukuk Dairesi’nin 2014/23997 E., 2015/34572 sayılı Kararında ise şu hüküm yer almaktadır:

Ulusal bayram ve genel tatil çalışması bakımından da, davacının tatil gününde sadece bir saat çalışması sebebiyle, bir saat çalışma karşılığı ücret hesaplanmış ise de, söz konusu tatilin de kesintisiz kullandırılması gereklidir. Tatil gününde bir saat çalışılmış ise de, çalışma karşılığı ücretin, bir günlük yevmiye tutarında ödenmesi gereklidir. Bu yöne aykırı kabulle sonuca gidilmesi hatalıdır.

9. Hukuk Dairesi’nin 2017/18461 E.,  2020/15353 sayılı Kararında da şu hükmü yer verilmiştir:

Çalışılan her bir ulusal bayram genel tatil gününde çalışma karşılığı ilave 1 tam günlük yevmiyeye hak kazanmak için işçinin o gün 7,5 saati doldurması da gerekmez, o günkü çalışma 7,5 saatin altında da kalsa 1 tam günlük çalışma karşılığı ilave yevmiyeye hak kazanır.

Yukarıda yer verdiğimiz Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere; genel tatil günlerinde çalışan bir işçinin ilave kazancı, saatlik çalışma üzerinden hesaplanamamaktadır. Dolayısıyla tatil günlerinde işçi 1 saat dahi çalışmış olsa da tam yevmiye hak kazanmış olarak kabul edilir. Çünkü bayram tatilinin kesintisiz olarak kullandırılması esastır.

Bir başka değişle; bayram tatili gününde bir işçi bir tam günlük yevmiyeye hak kazanmak için o gün 7,5 saat çalışması gerekmemektedir. Yani işçi 7,5 saatin altında çalışmış olsa dahi bir tam günlük çalışmış olarak kabul edilerek ilave yevmiye hak kazanmaktadır. Kısaca çalışma süresi 1 saat dahi olsa, işçi genel tatil ücretini tam gün üzerinden almaktadır.