Milyonlarca memur haziran ayinin son haftasına girdiğimiz bugünlerde enflasyonun açıklanmasına gözünü dikmiş durumda. Emekli memurlar da açıklanacak enflasyon farkına göre zam alacak. 5 aylık enflasyon farkı ne oldu? Enflasyon farkı nasıl hesaplanır? İşte detaylar..

Her yıl ocak ayında, aralık ayına ait enflasyon oranlarının açıklanmasıyla beraber bir önceki yılın haziran ayına göre altı ayda yaşanan enflasyon artışına göre. Temmuz ayında ise haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanması ile bir önceki yılın aralık ayında altı ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılmaktadır. Yani memur maaş zammı haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra son 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre zam yapılır.

  • a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,
  • b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere “enflasyon farkı” şeklinde ilave bir artış yapılması yapılmaktadır.

Son Beş Aylık Enflasyon Farkı Ne Oldu?

TÜİK Haziranın ilk haftasında Mayıs ayı enflasyon oranını açıkladı. Yıllık %73,50 olarak açıklanan enflasyon, 5 aylık sürede ise %35,64 olarak belirlendi.

Memur 5 Aylık Enflasyon Farkı Ne Kadar?

5 aylık memur enflasyon toplam zam oranı %35,14, 5 aylık enflasyon farkı ise %28,14 oldu.

5 aylık enflasyon oranı ile SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ise 35,64 olarak tespit edildi.

Haziran Ayı Enflasyon Farkı Ne Olur?

4 Temmuz 2022 Pazartesi günü TÜİK tarafından haziran ayına ait enflasyon oranı açıklanması ile beraber 6 aylık enflasyon farkı ortaya çıkacak. Enflasyon oranı ile 2022 yılı ikinci döneminde memurun alacağı zam oranı belli olacak

Merkez Bankası'nın Haziran ayı enflasyon beklentisine göre göre;

  • 6 aylık enflasyon oranı ile SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 39,67,
  • 6 aylık memur zammı 39,17,
  • 6 aylık enflasyon oranı 32,1 olarak bulundu.