Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Strateji Bütçe Başkanlığı'nın kamu tasarrufu için ayrı ayrı çalışmalar yaptığını belirterek, kamu harcamalarında verimlilik arayışının devam edeceğini ifade etti.

Gereksiz harcamalar kısılacak

Yılmaz, kamuda tasarruf önlemlerinin hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlandığını, bu iki çalışmanın daha sonra birleştirilerek son kararın verileceğini açıkladı. Tasarruf önlemlerinin çerçevesinin gereksiz harcamaların azaltılması ve harcamalardaki verimliliğin artırılması şeklinde belirlendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bu doğrultuda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

SGK SUT Ücretleri Arttı! Hastane Gelirleri Artıyor! SGK SUT Ücretleri Arttı! Hastane Gelirleri Artıyor!

Bazı kalemler azaltılacak

Romanya'da gerçekleştirdiği resmi ziyaret ve açılış etkinlikleri kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, harcamaların verimliliğine odaklanma ve önceliklendirme gerekliliğine işaret ederek, "Verimliliği nasıl artırabiliriz? Odaklanarak. Bugünün Türkiye'sinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, harcamaların odaklanması ve verimliliğinin artırılması, geçmişte belki gereklilik arz eden ancak günümüzde anlamını yitirmiş bazı kalemlerin belirlenerek bunlarda azaltılması" gerektiğini ifade etti.

Makroekonomik dengeyi korumalıyız

Cevdet Yılmaz, kamu harcamalarında deprem nedeniyle yapılan giderlerin önemli bir yer tuttuğunu ve bu kapsamda 1 trilyon 28 milyar TL'lik bir ödenek ayrıldığını hatırlatarak, zorunlu bu harcamaları yaparken makroekonomik dengeyi korumaya çalıştıklarını vurguladı.

Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın aktardığına göre; Cevdet Yılmaz, ekonomik programın para, maliye politikaları ve yapısal reform olmak üzere üç temel ayak üzerine kurulduğunu belirtti. Maliye politikası bağlamında kamu tasarrufunun önem kazandığını vurgulayan Yılmaz, maliye politikasının para politikasını desteklemesini arzuladıklarını dile getirdi.

Kamu harcamalarında tasarrufun, halkın beklenti ve düşüncelerine maksimum düzeyde dikkat gösterileceğini vurgulayan Yılmaz, devletin millete hizmet etmek için var olduğunu ve bu görevini en etkin şekilde yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Ancak bu süreçte gereksiz harcamaların azaltılmasının önemine değinen Yılmaz, bu yaklaşımın bütçe dengesini sağlamlaştırmaya ve makro hedeflere, özellikle de enflasyonun düşürülmesi hedefine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Ülkenin birinci önceliğinin enflasyonun düşürülmesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu hedefe ulaşmak için çok yönlü bir yaklaşım benimsediklerini ve bu sürecin sadece para politikasıyla değil, aynı zamanda maliye politikasının da desteklenmesiyle ve yapısal reformlarla gerçekleşeceğini ifade etti. Enflasyonun kalıcı şekilde düşürülmesinin yanı sıra kalıcı bir sosyal refah artışının da hedeflendiğini belirten Yılmaz, bu hedef doğrultusunda kararlılıkla ilerlediklerini sözlerine ekledi.