CHP Milletvekili Ahmet Önal’ın verdiği soru önergesi şöyle;

Eğitim, sağlık ve emniyet bir ülkenin stratejik olarak en önemli alanları arasında yer alır. Bu alanlarda yapılan yatırımlar sadece ülkenin bugün ki gelişmesine katkı sağlamakla kalmaz gelecek içinde önemli bir altyapı oluşturur. Yaşadığımız korona virüs süreci söz konusu alanların ne kadar büyük bir önem arz ettiğini göstermiştir. Bu süreçte sağlık alanında değişik kadro ve unvanlarda görev yapan tüm çalışanlarımız insan ve toplum sağlığı için sorumluk üstlenmiş, hayatları pahasına mücadele vermişlerdir. Bilindiği gibi taşeron olarak çalışırken sözleşmeli yapılan sağlık emekçilerinin ücret ve özlük haklarında hiçbir iyileşme olmamıştır. Sağlık Bakanlığı nın korana virüs nedeniyle sağladığı ek ödemelerden söz konusu personel faydalanamamıştır. Bu adaletsizliğin giderilmesi devlet ve toplum olarak sağlık çalışanlarına karşı borcumuzdur.


Klinik destek elemanlarının iş kıyafetlerinin diğer personelden farklı olması, maaş ve özlük haklarının yetersizliği bu durumun örneklerinden sadece biri olduğu ifade edilmektedir. Acil tıp teknisyenlerinin de nöbet ve iş yoğunluğuna karşın benzeri sorunları yaşadığı dile getirilmektedir.

Konuyla ilgili bir diğer sorunda şudur: Kamuoyumuzda sağlık meslek liselerinde eğitim öğretim görmenin ayrıcalıklı olduğu, mezun olunduklarında atamalarının hemen yapılacağı, lisans ve ön lisans programlarına yerleştirilirken ek puan verileceğine dair verilen sözler sebebiyle bu dalda çok sayıda özel okul açıldığı da görülmektedir.
2012-2015 yılları arasında bu okullarda 2 dönem Acil Tıp Teknisyeni ve hemşire diploması ile mezun verilmiş, bu durum meslek sahibi olmak isteyen pek çok çocuğumuzun sağlık meslek liselerini tercih etmesine neden olmuştur.

Ancak 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan düzenleme sonrasında öğrencilerimiz 10. sınıfta iken zorunlu olarak; hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği bölümlerinden birini tercih etmeye zorlanmış, Sağlık Meslek Liselerine giren ve mezun olan bu öğrencilerimize hemşire diploması değil, hemşire yardımcısı diploması verilmiştir.

Mezun olduktan sonra bu unvanlarla iş bulamadıklarını, kendilerine verilen sözün doğru olmadığını, memur olarak atanamayacaklarını anlayan bu gençler, Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Mart 2017 tarihinde İstanbul Bağcılar da bir açılışta yaptığı konuşma sırasında haklarını istemişlerdir. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Hemşire yardımcısı değil, hemşire olacaksınız . Bunlar bizim gündemimiz olan maddeler, Ben diyorum ki! hemşirelik liselerinden mezun olanların önünü bizim süratle açmamız lazım. İki yıllık meslek yüksek okullarının önünü süratle açmamız lazım” diye bir konuşma yaparak söz vermiş ve bu durum yeniden gençlerimizin umutlanmasına sebep olmuştur.

Bu öğrencilerin büyük bölümü kariyerli bir mesleğe sahip olacakları, aynı meslek alanında ön lisans ve lisan eğitimi alacakları ve atamalarının gerçekleşeceği umuduyla hemşirelik, tıbbi sekreterlik gibi sağlıkla ilgili bölümleri tercih etmişler fakat mezuniyet sonrasında işsizlik gerçeğiyle karşılaşmışlardır. Atama bekleyen sağlık personeli, bu alanda bir iş gücü planlaması yapılıp bu planlamaya göre eğitim kurumlarının açılması ve öğrenci kabul edilmesi gerekliliğini düşünmektedir.
Bu bağlamda;

1- 2012-2013 ve 2013-2014 eğitim öğretim döneminde Özel ve Devlete ait Sağlık Meslek Liseleri kaç öğrenci mezun etmiştir?

2- 2012-2013 ve 2013-2014 eğitim öğretim döneminde Özel ve Devlete ait Sağlık Meslek Liselerinden mezun olan öğrencilerimiz hangi unvanlar ile mezun olmuşlardır? Aynı yıllar arasında mezun olan kaç öğrenci (ATT) Acil Tıp Teknisyeni, Kaç öğrenci Hemşire diploması almıştır?