Diyarbakır'ın sağlıktaki gündemini meşgul eden Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesinde flaş gelişmeler yaşanıyor. Görevden alınması yankı bulan Dr. Muhammet Asena'nın 8 aylık görev süresindeki idari işlemleri, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen Müfettişlerce mercek altına alındı. Usulsüz işlemlerin odak merkezi olarak gösterilen Sağlık Kuruluyla ilgili, Memur Suçları Savcılığı tarafından soruşturma açtığı ortaya çıkarken, daha önce engelli raporları düşük olan 189 kişinin, yeniden kurula sokularak engelli yüzdeliklerinin artırıldığı iddia ediliyor.

MÜFETTİŞLER İŞBAŞI YAPTI

8 ay önce tartışmalı bir şekilde Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevine getirilen ve geçtiğimiz hafta görevden el çektirilen Dr. Muhammet Asena'yla ilgili yankılar devam ederken, Sağlık Bakanlığı tarafından, müfettiş görevlendirildi. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastaneden gelen şikayetler ve yürütülen idari soruşturmalar kapsamında hazırlanan raporlar doğrultusunda Diyarbakır'a önceki gün gelen Sağlık Bakanlığı müfettişleri, hastanede adeta karargah kurarak, inceleme başlattı.

SAĞLIK KURULU RAPORLARI

Sağlık Kurulu raporları başta olmak üzere, randevu sistemi, medikal ve ilaç alımı başta olmak üzere Asena’nın görev yaptığı 8 aylık süre içerisinde yapılan ihaleleri de kapsayan rapordaki iddiaları soruşturan Bakanlık Müfettişleri, dün itibariyle Sağlık Kurulunda görev yapan hakim ile hastanenin idari biriminde görev yapan personellerin ifadelerine başvurmaya başladı. Öğretmen evinden alımı yapılan yemek ihalesi ve dağıtımının da müfettişler tarafından soruşturulduğu öğrenildi.

CUMHURİYET SAVCILIĞI SORUŞTURMASI

İdari yönde İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin'e gelen şikayetler üzerine soruşturma kapsamına alınan Asena ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Kuruluyla ilgili, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında adli soruşturma başlattığı ortaya çıktı. Memur Suçları savcılığı tarafından yürütülen ve teknik takiple ortaya çıkarılan usulsüzlerin içerisinde, Sağlık Kurulu tarafından son üç ay içerisinde daha önce 189 kişiye verilen düşük orandaki engelli yüzdeliğinin, maddi çıkar elde etmek üzere yükseltilen raporlar yer aldı.

HEKİMLERİN İFADESİ ALINACAK

Savcılığın önümüzdeki günlerde Sağlık Kurulunda yer alan ve aralarında tanınmış hekimlerin de bulunduğu çok sayıda doktorun ifadesine başvurmak üzere savcılığa çağıracağı tahmin edilirken, görevden alınan Başhekim Muhammet Asena'yla ilgili de, işlem yapması bekleniyor.

BAŞHEKİMLER DEĞİŞTİRİLDİ

Öte yandan, Asena'nın görevden el çektirilmesinden sonra boşalan Başhekimlik görevine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geçici olarak Dr. Yenal Karakoç getirilmişti. Alınan bilgiye göre, Karakoç'un şartlarının başhekimlik görevine uygun olmaması nedeniyle dün itibariyle yerine Dr. Serhat Dedeoğlu getirildi. Başhekim vekili olarak görev yapacak olan Dedeoğlu'nun boşalan başhekim yardımcılığı görevlerine yeni isimlerin atamasını sağlaması beklenirken, bazı isimlerin Başhekimlik için kulis yaptıkları öğrenildi.