Yaklaşık 950 ila 1000 kişi arasında sayıları olan vekil ebe ve hemşireler, sağlık meslek lisesi ve sağlık yüksek okulu mezunlarından oluşuyor. Yani hepsi sağlık meslek mensubu, işinin erbabı çalışanlar.

Toplum sağlığı merkezlerinde görevlendirildikleri gibi köy ve kasaba gibi yerleşim yerlerinde bulunan sağlık evlerinde görevlendirilen vekil ebe ve hemşireler aşılama çalışmalarından gebe takibine kadar birinci basamakta yer alan bütün sağlık hizmetini vermeye çalışıyorlar.

Kadrolu olarak görev yapan veya sözleşmeli personel olarak görevli ebe ve sağlık memurlarının yaptığı tüm iş ve işlemleri yapan vekil ebe ve sağlık memurlarının talepleri ise sadece insanca bir ücret.

Nöbet ücreti, bayram ikramiyesi, döner sermaye ödemesi, hediye, ikramiye, yemek yardımı, yol yardımı gibi hiçbir haktan yararlanamayan vekil sağlık personelleri üstelik izin aldıkları zaman asgari ücretin de altında olan maaşlarından kesinti yapılıyor.

Özetle vekil ebe ve hemşireler Sağlık Bakanlığında görev yapan işçi ya da memurlar gibi kadrolu olarak görev yapmak istiyorlar.