Bordroların e devlet üzerinden yayımlanması sonrasında sağlık personelleri arasında mutemetliklere en çok sorulan sorunun “döner sermaye katkı payı” olduğu öğrenildi.

Peki Döner Sermaye Katkı Payı Nedir?

Döner sermaye katkı payı olarak bordroda gözüken tutar bir önceki ay ödenen brüt teşvik ek ödeme tutarını yansıtmaktadır.

Kimi hastanelerde ise döner sermaye katkı payı tutarı, bir önceki ay yatan taban ve teşvik ek ödemelerinin toplamından oluştuğu öğrenildi.

TEŞVİK EK ÖDEMESİ NE ZAMAN YATACAK?

Diğer taraftan teşvik ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ek ödeme çalışma takvimine göre her ayın 18’ine kadar muhasebe birimine gönderilmesi gerekiyor.

Muhasebe birimi hesabındaki para durumuna göre de genelde ayın 18’ine kadar teşvik ek ödemeleri personelin hesabına aktarmaktadır.

BU AY SENDİKA PARASI YOK

Öte yandan kimi sağlık personelleri Kasım ayında bir önceki aya göre 700 TL eksik ücret aldıklarını, bu durumun vergiden mi kaynaklı olduğu yoksa aldıkları maaşın mı eridiği yönünde kafa karışıklığı yaşadı. 700 TL’lik düşüşün sendika parası olarak bilinen toplu sözleşme ikramiyesinin geçen ay yatmış olması bu ay yatmayacak olmasından kaynaklanmaktadır. Bilindiği üzere sendika parası Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yani 3 aylık dönemlerde ödenmektedir.

VERGİ REKORTMENİ: SAĞLIK PERSONELLERİ

Diğer taraftan kamu personelleri arasında 2022 yılının vergi rekortmenleride bu yılda yine sağlık personelleri oldu. Yılın ikinci yarısı itibariyle % 27 vergi dilimine giren sağlık personelleri vergi diliminden en çok etkilenen kamu personeli olma özelliğini korudu.