2000 22 Temmuz Ayının yaklaşması ile beraber milyonlarca çalışan temmuz ayında zam yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Ocak ayında %50.5 artışla 4253 TL olarak ilan edilen asgari ücrete ara zam yapılması gündeme geldi. 6 aylık enflasyon oranında bir artırım yapılması düşünülürken yıllık enflasyon farkının yansıtılmasıyla işveren prim yükünün hafifletilmesi formülleri masada değerlendirilen başlıklar arasında.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANABİLİR

Kulislere yansıyan bilgiye göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücrete ara zam yapmak için çalışmalara başladı. Bakanlığın teklif etmesi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak yeni asgari ücrete ilave zam yapabilecek. İster yıl bazında ister aylık olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonunun zam yapma imkanı bulunurken, bu durumun üst sınırı ise 2 yıl olacak. 4 Temmuz pazartesi günü açıklanacak haziran ayı enflasyon oranının peşinden ilk 6 aylık enflasyon oranı ortaya çıkmış olacak. Enflasyon oranı ile beraber memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı da belirlenecek. Asgari ücretliye ara zam da 6 aylık enflasyon farkı zam oranı belirleyici unsur olacak. Yılın ilk 5 ayı için enflasyon farkı yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı ile beraber %35.64 olmuştu.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİ VERİLEBİLİR

Bilindiği üzere Ocak ayında yapılan asgari ücrete zam da gelir vergisi kaldırılmış, brüt asgari ücretten 760 TL prim kesintisi getirilmişti. İşveren açısından ise 826 liralık prim maliyeti oluşmuştu. Asgari ücrete zam yapılması durumunda işverene prim desteğinde bulunulması seçeneği değerlendiriliyor.

ENFLASYON FARKI ORANINDA ARA ZAM

Sabah Gazetesinden Hazal Ateş‘in haberine göre tüm kesimleri rahatlatacak 3 önemli adım atılması hükümetin gündeminde. Bu adamlardan ilki temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretlilerin rahatlatılması, yılbaşında ise tüm çalışanların durumlarının gözden geçirilerek herkesin hakkını almasının sağlanması ve sosyal yardım şemsiyesinin genişletilerek hiçbir vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi öngörülüyor. Ak Parti enflasyondan etkilenen işçi, memur, emekli, çiftçi, yaşlı ve genç bütün kesimlere yönelik anket yaptırırken gelen talepleri değerlendirerek sosyal politikalar ve ekonomik desteklerin güncelleneceği belirtildi.