Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yoğun bakım doluluk oranlarının artması ve üst solunum yolu salgınlarının yükselişiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, 2024'te pandemi olacak mı, risk var mı sorularına cevap verdi.

Bakan Koca'nın yaptığı açıklamaya göre, ülkede pandemiye neden olan faktörler dikkatle takip ediliyor. Ancak henüz net bir pandemi tehdidi bulunmamakla birlikte, yoğun bakım doluluk oranlarındaki artış ve solunum yolu salgınlarının yayılımı endişe verici.

2024'TE PANDEMİ OLACAK MI, RİSK VAR MI?

Bakan Memişoğlu'nun Stratejik Planı: Sorunlar Listesi Açıklandı! Bakan Memişoğlu'nun Stratejik Planı: Sorunlar Listesi Açıklandı!

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde üst solunum yolu hastalıklarından  en sık influenza, COVİD ve RSV olmak üzere vakalar görülüyor. Bu kış yoğun bakım oranlarına bakıldığında yatan hasta oranlarındaki vakalar genelde üst solunum yolu hastalıklarından yattı.İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranının yüzde 83'e ulaşması akıllara 2024'te pandemi olacak mı? sorusunu getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Kabine Toplantısı sonrası yağtığı açıklamaya göre üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışın kış ayları için normal olduğu, mevsim şartları gereği beklenen bir durum olduğunu söyledi. Bakan Koca 2024'te pandemi riski için endişe edecek bir durum olmadığı ifade etti. Yoğun bakım oranları Türkiye genelinde ise yüzde 72 oldu. İstanbul'da da yoğun bakım oranlarının arttığını söyleyen Bakan Koca en sık grip, sonra RSV sonra koronavirüs vakalarının olduğunu açıkladı. Bakan Koca açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Servis yatağı doluluk oranımız ortalama yüzde 65. Yani servis yataklarında bir sorunumuz yok. Yoğun bakım yataklarında doluluk oranı yaklaşık yüzde 72. Geçen yıla göre bir miktar artış var. İstanbul’da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83. En fazla artışın olduğu il İstanbul. İstanbul’daki bu artıştan dolayı, yatak sayılarını artırarak, sağlık çalışanlarımızın da yoğun çabalarıyla süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz." dedi.

PANDEMİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Dünya genelinde küresel bir krize neden olan COVİD-19 salgının ilk vakası11 Mart 2020 günü açıklandı.Türkiye'de covid-10 kaynaklı ilk ölüm 17 mart 2020'de yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü küresel pandemi ilan etti. 10-12 nisan arası ilk sokağa çıkma yasağı uygulandı.