Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin KOCA ya açık mektubumuzdur;

Sayın bakanım yaklaşık 4 aydır ülkemiz Covid-19 Pandemisi ile mücadele etmektedir.

Bu mücadelenin en ön saflarında başta sizin olduğu Sağlık Ordusu savaş vermektedir.

Bu dönemde bir çok arkadaşımız hastalık kaptı ve maalesef bir kısmı hayatını kaybetti.

09.04.2020 tarihinde yayınladığınız COVID- 19 Pandemisi Nedeniyle İl Sağlık Müdürlüklerinde Ek Ödeme Yapılmasına İlişkin Usûl ve Esaslar yazınızda “ Dünya genelinde ortaya çıkan Coronavirus (COVID- 19) pandemisi nedeniyle, salgından etkilenmeden veya en az etkiyle kurtulmayı temin amacıyla Ülkemiz genelinde gereken çalışmalar yapılmakta olup, bu kapsamda tüm sağlık hizmetleri öncelikli olarak söz konusu hastalığın önlenmesi, tetkiki ve tedavisine yönlendirilmiştir.

Söz konusu hassas dönemde özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarının herhangi bir maddi kayba uğramalarının önlenmesi, motivasyon ve teşviki ile Bakanlığımızın ek ödeme dağıtımına ilişkin uygulamalarında birlik sağlamak amacıyla Mart–NisanMayıs 2020 dönemlerinde tavandan ödeneceği belirtilmiştir.

Bu yazınız sorası çalışanların çalışma motivasyonu artmış ve ekonomik kaygılardan kurtularak özverili olarak Pandemi Savaşında görev almaya devam etmişlerdir..
Tüm sağlık çalışanları halen Pandemi Savaşında canla başla mücadele etmeye devam etmektedir.

Ancak hastanelerimizde Pandemi koşulları aynen devam etmekte ve hastanelerimiz normal çalışma düzenine maalesef dönememiştir.
Pandemi koşulları nedeniyle hastanelerimizde doktorlarımızın poliklinik sayılarının ve hastalarının sınırlandırılması, elektif ameliyat ve endoskopi vb işlemleri yapmamaları nedeni ile normal döneme göre gelirleri %75 azalmıştır.

Bunda İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde yapılan çalışma programları etkili olmuştur.

Sağlık Müdürlüğü haklı olarak Pandemi nedeniyle poliklinik sayılarını kısıtlamış, randevusuz hasta bakılmasını yasaklamış, elektif ameliyat yapılmasına izin vermemiş ve endoskopi vb. işlemlerin acil olanları dışında yapılmaması şeklinde karar almışlardır.

Bu sayılan gerekçeler çalışanların müdahale edip düzelteceği faktörler değildir.
Bu durum sonucu hastaneler döner dağıtacak kadar fatura kesemeyeceğinden dolayı tüm çalışanlar mağdur olacaktır. Başhekimlikler belirsiz süreye kadar döner ve nöbet parası dağıtamayacaklarını sağlık çalışanlarına söylemektedirler.

Sağlık çalışanlarımız buna rağmen öz veri ile çalışmaktadır. Ancak aylık olarak sabit bir geliri olan çalışanların bu gelirleri nerede ise yarı oranında azalınca ciddi düzeyde ekonomik sıkıntılar yaşanmaya başlayacağı ortadadır. Kendi elinde olmayan faktörler nedeniyle ekonomik olarak sıkıntıya düşecek olan sağlık çalışanlarının malesef aile ekonomilerinin derdine düşmüşler ve çalışma motivasyonları bozulmaya başlamıştır.

Bu sıkıntılı Pandemi Döneminde Savaşın en önünde mücade eden sağlık çalışanlarını yalnız bırakmayacağınıza olan inancımız sonsuz olup Pandemi süreci bitinceye kadar TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EK ÖDEMELERİNİN TAVANDAN YAPILMASI için gerekli talimatı vereceğinize olan inancımız sonsuzdur. Saygılarımla

Fatih Galender ZENGİN
Türk Sağlık Sen Ordu Şube Başkanı