Onur Sağlık-Sen Genel Başkanı Özgür İbrahim Özçınar yaptığı açıklama ile memurlar ve sağlık çalışanlarının 2019 yılında enflasyona ezdirildiğini ifade etti. Özçınar’ın basın açıklaması şu şekilde: “2019 yılındaki gerçek enflasyon yani, mutfaktaki, cüzdandaki enflasyon en az %40’ken, TÜİK tarafından yıllık enflasyon %12,5 olarak açıklanıp, Hükümet tarafından biz memurlara, 2020 yılı Ocak ayında sadece %5.5 maaş zammı yapılması reva görülmüştür. Yandaş, sözde yetkili sendika etkisiz kalıp, tüm memur ve memur emeklilerini geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da hüsrana uğratmıştır.

UMUTLAR BOŞA ÇIKTI

2020 yılı Ocak ayında tüm vergilere %22,5 zam yapılırken, memura dalga geçer gibi sadece 5.5 zam yapılmasının mantıklı hiç bir açıklaması olamaz. Özellikle sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı son 2 yıldır döner sermaye alamazken, bir de bu yetersiz zam oranı umutları boşa çıkmıştır.

ÜYELERİNİ SIRTINDAN VURDU

Üyelerinin hiç bir zaman hakkını savunamayan, haksızlıklar karşısında sesini çıkaramayan sözde yetkili sendika, memurları yine sırtından vurmuştur. Hak aramaktan aciz olduğu için sözde birkaç firma ile indirim anlaşmaları yaparak üyelerini oyalamakta ve günah çıkartmaktadır. Sendikaların asıl misyonu emek mücadelesi ve hak aramaktır. Ama Malum sen de bunların zerresi dahi bulunmamaktadır. Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm memurların bu durumu görmesi gerekmektedir.

SAĞLIK TEŞKİLATI SADECE HEKİMLERDEN İBARET DEĞİLDİR!

Şu an uygulanan; memura 0.35 ve hemşireye 0.45 olan, buna karşın hekime en az 2.10 olan meslek katsayılı adaletsiz olan ve hekim merkezli bu döner sermaye sisteminin, ivedilikle revize edilip daha adil ve maaşa endeksli olmasını istiyoruz. Sağlık hizmeti ekip halinde verilirken, iş döner sermayeye gelince, pastanın çok büyük bir kısmı sadece hekimlere ve idarecilere verilmekte. (Aynı yerde çalışan hemşire 100 lira ek ödeme alırken, hekim 2000 lira ek ödeme almakta) Asıl işi yapan hemşire vb. Sağlık Personelleri hak ettiklerini alamamaktadır. Bu büyük bir haksızlık, dahası kul hakkıdır. Sadece hekimleri ve idarecileri kayıran bu adaletsiz Ek ödeme (Döner sermaye) yönetmeliği yüzünden hekim dışındaki tüm sağlık çalışanları büyük kayıplara uğramaktadırlar. Bunun düzeltilmesi gerekmektedir.

EN AZ 1000 LİRA ZAM YAPILMALIDIR

Sadece hekimlerin emekli maaşlarına 1500 ve 2000 lira seyyanen zam yapılırken, hemşire vb. sağlık personellerine benzer bir zam yapılmamış ve emeklilikte bile geçinmek için çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu haksızlığı gidermek için aynı şekilde emekli diğer sağlık personellerinin emeklilik maaşlarına da en az 1000 lira zam yapılmalıdır. Buna ek olarak; hekimlerin sabit ödemeleri emekliliğe yansıtılırken, cefakar ebe ve hemşirelerde böyle bir durum söz konusu değildir. Aynı uygulama hemşire-ebe vb personellere de yapılmalıdır.

MAAŞ ADALETSİZLİĞİ

Sağlık İdareciliği görevi yürütenler arasında da aynı işi yapmalarına rağmen (Uzman, Başkan, Başkan Yardımcısı) hekim ve diğer personeller arasında 2 kata yakın ücret farkı bulunmaktadır. Örneğin ‘Hekim’ kökenli bir ‘Başkan Yardımcısı’ toplamda 14.000 lira civarı ücret alırken, Sağlık Memuru kökenli bir Başkan yardımcısı aynı işi yapmasına rağmen anca 8 500 lira ücret almaktadır.

AİLE HEKİMLİĞİNDEKİ ACI TABLO

Aile hekimliğinde sağlık hizmetinin büyük kısmını Ebe ve Hemşireler vermekte iken, ücret olarak sadece Hekimlere pozitif ayrım yapılmaktadır. Bu ayrımlar;

a) Hekimlere, hemşirelerin en az 2 katı maaş verilmesi,

b) Her Aile hekimliği için tahakkuk eden 3000-6500 lira arasındaki cari ödeneğin sadece hekime ek gelir gibi verilmesi.

c) Gezici sağlık hizmeti tazminatının ve esnek mesai tazminatının sadece hekimlere verilmesi, buna karşılık aynı hizmeti veren ve çoğu vakit daha fazla yorulan Ebe ve Hemşirelere bu tazminatların verilmemesi.

İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR ÜCRET

Sonuç olarak Onur Sağlık Sen olarak başta sağlık çalışanları olmak üzere, tüm memurlara insan onuruna yakışır bir ücret talep etmekteyiz, fazlasını değil, sadece gerçek enflasyon oranında zam talep etmekteyiz. Ayrıca Hizmetlisinden Uzman Hekimine, Sağlık Memurundan Hemşiresine kadar tüm Sağlık Çalışanlarına insan onuruna yakışır bir maaş, ücret ve ek ödeme verilmesi, çalışma yerlerinden, yemekhanesine kadar dinlenme odalarından personel otoparkına kadar tüm çalışma ortamlarının sağlık çalışanlar için adil bir biçimde olacak şekilde düzenlenmesi ve Sağlık Çalışanları arasında çalışma barışının sağlanmasıdır.”