Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Hastanelerde gün geçtikçe artan şiddet vakaları bir türlü önlenemiyor. Konya’da yaşanan ölümlü şiddet vakasının hemen ardından Adana ve Ankara da sağlık çalışanları saldırıya maruz kalmışlardır.

Sebebi ne olursa olsun şiddet uygulamak sureti ile hak aramak doğru bir yaklaşım değildir.

Elbette sağlık bakanlığı söz konusu şiddetin önlenmesi amacı ile ne tür tedbirlerin alınması gerektiği konusunda bir takım çalışmalar yapmaktadır. Ancak, sağlık bakanlığının söz konusu tedbirleri tek başına alması ve uygulamaya koyması durumunda başarı elde etmesi mümkün olmayacaktır. Çünkü, hasta veya hasta yakınları tarafından uygulanan şiddetin sebepleri sosyolojik olarak incelendiğinde, diğer bazı kamu kurumları ve ilgili STK’larla müşterek bir politikanın üretilmesinin zaruri olduğu anlaşılacaktır.

Sağlık çalışanlarına yönelik harici müdahalelerin bertaraf edilmesi veya asgariye indirilmesi yönünde yapılan bazı bilimsel araştırma ve çalışmalarda daha çok hastanelerde fiziki tedbirlerin alınması gerektiği üzerinde durulmuştur. Örneğin, X-Ray cihazlarının giriş çıkışlara konularak şiddet olaylarında ölüme sebebiyet verecek silah ve benzeri aletlerin hastaneye sokulmasının önlenebileceği ifade edilmektedir. Sağlık bakanının Konya’da yaşanan hain saldırının ardından Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada, bu yönde bir çalışmalarının olduğunu ancak, bu sürecin uzun zaman alacağı ifade edildi.

Ancak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önüne geçmek için tek başına X-Ray cihazları uygulaması yeterli olmayacaktır. Bunun yanında, özel eğitimden geçirilen ve tam teçhizatlı 4 güvenlik personeli ve bir polis memurundan müteşekkil bir müdahale timinin hastanelerde sürekli hareket halinde olacak şekilde ihdas edilmesi alınacak önlemleri tamamlayıcı olacaktır.

Öte yandan, kamuoyunda tartışılan bir çok önlemin yanı sıra, hasta ve yakınlarının gerek tedavi öncesi veya sonrasında sağlık okuryazarlığı konusunda bilgi alışverişini yapabileceği danışmanlık departmanlarına işlerlik kazandırılması fiili veya sözlü şiddet vakalarını oldukça azaltacaktır.

Kamu spotu ve benzeri fantezi tedbirlerden çok şiddet vakalarının gerçekleştiği ortamlarda bir takım tedbirlerin alınması daha akılcı ve caydırıcı olacaktır. Öte yandan kamuoyu nezdinde sağlık çalışanlarının saygınlığını düşürecek açıklamalardan uzak durulması, bu yönde yapılan açıklamalara en üst düzeyde tepki gösterilmesi ve bizzat sağlık bakanının sağlık çalışanlarına sahip çıkacak ve sağlık çalışanlarının bakanı olduğunu ortaya koyacak şekilde açıklamalar yapması bir diğer gerekli gördüğümüz tedbirlerdir.