Sağlık Bakanlığı tarafından İl Sağlık Müdürlerine elektronik ileti ile gönderilen duyuruyla promosyonlar konusunda Bakanlığın çalışma yaptığı dün sitemizde duyurulmuştu. “” başlıklı haberimizden detayları inceleyebilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı sözleşmesi bitecek olan ve sözleşme hazırlığında olan İl Sağlık Müdürlüklerine 2. bir emre kadar promosyonla ilgili çalışma yapmamalarını istemişti.

Sağlık Bakanlığının sağlık çalışanlarının aldığı promosyonlara yönelik attığı bu adamın ardından Bakanlığın yaptığı promosyon çalışmasının detayları merak ediliyor.

Diğer taraftan Hekim Birliği Sendikası, Hakim ve Savcılar ile Adliye personeli arasındaki Ünvan ve statü farkı gözetilerek yapılan promosyon dağıtımlarına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı’na yazı gönderdi.


Sağlık Bakanlığı Promosyona El Attı Ama 2014 Yılında Yaptığı Anlaşma Personeli Korkutuyor


PROMOSYONDA HEKİMLERE STATÜ AYRICALIĞI VERİLSİN!

Nispi eşitlik kavramına dikkat çeken Hekim Birliği Sendikası, nispi eşitliğin hukuki yönden aynı, benzer ya da eşit olanlarla aynı, farklı olanlara farklı şekilde işlem tesis edilmesinin esas olduğunu vurgulayarak, Bakanlıktan hekimlere farklı promosyon tutarı ödemesini istedi.

Hekim Birliği promosyonda Nispiliği şu şekilde Bakanlığa iletti:

Bu fırsat ile belirtmek gerekir ki; Toplam Promosyon Tutarı’nın, unvan/statü ayırımı yapılmaksızın (İl Sağlık Müdürlükleri’nce) Eşit bir şekilde herkese aynı orantıda pay edilerek dağıtılması adil ve hakkaniyetli değildir. Bu durumu Anayasa’nın 10. Maddesi’ndeki “Eşitlik İlkesi” ile de açıklama olanağı bulunmamaktadır. 

Nispî Eşitlik; dağıtıcı adalet anlayışının bir sonucu olup hangi durumda olursa olsun herkese mutlak anlamda uygulanacak bir eşitliği öngörmez. Nispî Eşitlik’te hukuki yönden aynı, benzer ya da eşit olanlara aynı; farklı olanlara farklı şekilde davranılması ve bu doğrultuda işlem tesis edilmesi esastır. Bu noktada Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen Eşitlik İlkesi; gerek İdare’nin uygulamalarında gerekse Anayasa Mahkemesi ve Danıştay Kararları’nda Nispî (mutlak olmayan, göreceli) bir Eşitlik şeklinde anlaşılmaktadır. Zira içinde bulunulan şartların ve hukuki durumların çeşitliliği karşısında gerek Yasama işlemleri gerekse İdari İşlemler’le hukuka uygun sonuçların doğmasını sağlamak, ancak nispî bir eşitliğin uygulanmasıyla mümkün olabilir.

Bu konudaki en uygun ve doğru örnek; Hakim ve Savcılar ile Adliye Personeli arasındaki Unvan ve Statü Farkı gözetilerek yapılan Promosyon dağıtımlarıdır.