Nihayetinde her sağlık çalışanı, hastanın amacının sağlığına kavuşmak olduğunu bilir ve hastadan da bunu yapacak olan kişinin sağlık çalışanları olduğunu unutmamasını bekler.

Tüm fedakârlıklarıyla mücadele eden arkadaşlarımız bazı kendini bilmez kişiler tarafından maalesef şiddete maruz kalıyor. Pazar günü  öğle saatlerinde Atatürk Devlet Hastanesi Acil servisine başvuran bir hasta, doktor arkadaşımıza Koranavirüs tahlili talebinde bulunuyor.  Doktorumuzun her talep edene virüs  testinin  uygulanmadığını ve bakanlık talimatlarına göre hastalık belirtileri olanlara uygulanabileceğini söylemesi üzerine, doktor arkadaşımızın boğazına sarılarak yumruk atıyor.  Sağlık çalışanlarının her türlü fedakârlığa rağmen böyle muamelelere maruz kalması kabul edilebilir değildir.
Hastanın sıhhati için mücadele veren insanlara bu yapılan saldırı, maruz kaldığımız durumu bir kez daha gözler önüne seriyor. 

Buna rağmen öteden beri tanık olduğumuz ancak bu hassas süreçte sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları bizler gibi toplumumuzun tüm fertlerini derinden etkilemekte, üzmektedir. Üzüntümüzü daha da artıran ana faktör ise şiddet olaylarının hasta ya da hasta yakınları tarafından uygulanmasıdır.

Büyük bir uzmanlık ve vicdani sorumluluk ile kendisine ya da sevdiklerine şifa sunmaya çalışan insanlara şiddet göstermek kabul edilebilir bir durum değildir. Şiddetin mazereti olmadığı gibi küçüğü büyüğü, hafifi ağırı olamaz; şiddet şiddettir. Kınanmayı, üzerine gitmeyi ve yapanın yanına kar bırakmamayı gerektirir.

Bunun için de başta kamu olmak üzere toplumumuzun tüm fertlerine büyük görevler düşmektedir. Susmak, sessiz kalmak, görmezden gelmek, önemsememek bir anlamda şiddeti onaylamak anlamı taşıyacaktır ki; bu durum geleceğimiz açısından çok daha büyük sorun demektir. Şiddetle mücadele, yasal ve kurumsal mekanizmalardan önce, ahlaki ve vicdani zeminlerde kendine yer bulmalı; sağlık çalışanının her şeyden önce insan olduğu, can taşıdığı, onur ve izzet sahibi olduğu asla ve kata unutulmamalıdır.

Sağlık-Sen olarak, şiddetin önlenmesi ya da minimize edilmesi, iletişim ve empati kültürünün geliştirilmesi hususunda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne, toplumun ve kamunun tüm unsurlarını seferber ederek geçmenin mümkün olduğuna inanıyor ve herkesi bu konuda her zamankinden daha fazla duyarlı olmaya ve ortak tavır almaya davet ediyoruz.

Yetkililerin şiddetin önüne geçecek eylem planını hayata geçirmeleri artık zarurui bir hal almıştır.

Kamuoyuna duyurulur…Cihan ÖZAL
Sağlık-sen Düzce Şube Başkanı

Editör: Haber Merkezi