Sağlık Bakanlığı ve yasa koyucular, yasaları çıkarır ve uygulanması için Bakanlıklar eliyle bağlı kuruluşları yetkilendirir. Burada en önemli görev yetkilendirilen kurumun görevlerini tam olarak yapıp yapmamasıdır. Defaatle belirttiğimiz gibi İl Sağlık Müdürlüklerinin görevi TBMM tarafından yayınlanan ve Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmelik ve genelgelerin uygulanmasını sağlamaktır.

Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı; yasa, yönetmelik genelge ve iç tamimleri il sağlık müdürlüklerine göndererek tüm bağlı kurum ve kuruluşlarında bu mevzuatın uygulanmasının sağlanmasını emrediyor. Bu durumun sahaya yansımasına ve uygulanmasında bir çok sıkıntı yaşanıyor ki bugün Sağlık yönetiminin eleştirilmesinde ki temel unsurların başında bu başıboşluk gelmektedir. 

Sağlık Bakanı bizzat kendi dahil olmak üzere sürekli Sağlık Bakanlığı Doku ve Organ Bağışı ile ilgili gerek kamuoyuna bilgilendirme olsun gerek kamu spotu şeklinde olsun iş ve işlemlerin takibi için çalışma yapmakta.

SAĞLIK BAKANLIĞI NE YAPIYOR?

Aslında elinden gelenin fazlasını yapıyor diyebiliriz. Sağlık Bakanlığı elbette güzel planlıyor ama gel gelelim uygulama noktasına. Uygulama noktasında diğer bir çok konuda olduğu gibi sıkıntılar yaşanıyor. 

 # Geçici görevlendirilmelerin sonlandırılmasını,
 # 25 yıl ve üzeri çalışan personelin nöbetten çıkarılmasını,
 # Alan dışı çalıştırmanın sona erdirilmesinin istenmesi,
 # Enfeksiyon kontrol hemşiresinin en az lisans mezunu olmasının istenmesi,
 # Sorumlu hemşire ve ebeninin yüksek lisans uzman olması,
 # Lisans alanın hemşirelik veya ebelik olma şartının olması.

Benzeri bir çok yönetmelik ve genelge de olan başıboşluk elbetteki doku ve organ bağışı ile ilgili işlemlerde de ortaya çıkıyor. Ya görmezden geliniyor yada bakanlık bu yazıları sürekli gönderir herkes bildiğini okur tarzında düşünenler nedeni ile işlemler sahada bambaşka bir hal almaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğini yayınlamıştır. Bunun çerçevesinde de yapılacak iş ve işlemlerinde planlamasını yapmıştır. Organ naklinde en önemli olan Beyin ölümüdür. Beyin ölümü klinik bir tanıdır ve tüm beyin fonksiyonlarının tam ve geri dönüşümü olmayan kaybıdır. Beyin ölümü tanısı da günümüzde hemen tüm eğitim ve araştırma hastanelerinde konulmaktadır. Peki bu hastanelerin organ ve doku nakli koordinatörlüğü eğitim yönergesinde yer alan şartları taşıyan personelleri var mıdır?

 #  Var ise Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinde yer aldığı şekilde çalışmalar yapılmakta mıdır?

 #  Yada doku ve organ nakli koordinatör hemşireliği bir hemşireyi nöbetten çıkarmak, fazla iş yapıyor adı altında göstermek için sadece görev bölümünde yazılmış mıdır?

 #  Yada Kalite birimi çalışanlarının iş yükü fazla görünsün diye Kalite Biriminden birini görevlendirilmiştir?

 #  Mesela bakanlığın belirttiği yoğun bakımda çalışmış olma kriterine ve diğer  kriterlere uyuyor mudur?

 #  Yapılması istenen faaliyetler yapılıyor mu? Yoksa yapılmış diye mi gösteriliyor? 

Elbette bu yazımız kendini bu konuda geliştirmiş ve bir organ nakli için ölüm acısını yaşayan aileler ile iletişim kurarak, doku ve organ naklini anlatıp, bazen en umutsuz görünen aileleri dahi ikna eden ve bir insanın hayatını kurtarmaya ve yaşam kalitesini artırmaya vesile olanlara değil.

Onlara ancak minnettar olabiliriz.

Bizim sözümüz her zamanki gibi yapıyormuş gibi yapanlara ve yapıyormuş gibi yapılmasına izin verenlere