Sağlık Bakanlığı ebe,hemşire,acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı memurları ile ilgili yazıyı 81 İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdi.

Sağlık Bakanlığı, ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı memurlarının sağlık hizmetleri dışındaki alanlarda çalıştırılmamasını istedi.

Uygulamada bir çok hemşire, satın almadan santrale, saymanlıktan personel birimine kadar çeşitli alanlarda görevlendiriliyor.

İŞTE O RESMİ YAZI

Genel Müdür Prof. Dr. Rahmi Kılıç imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı sağlık memurlarının belirlenmiş görev yetki ve alanları göz önüne alınarak görev ve unvanlarına uygun olarak çalıştırılmaları gerekmektedir.
02.03.1954 tarih ve 8647 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6283 sayılı Hemşirelik Kanununun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasında (Değişik: 25/4.2007-5634/3 md.) ''Hemşireler; tabip tarafından acil haller dışında yazılı olarak verilen tedavileri uygulamak, her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirlemek ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemşirelik bakımını planlamak, uygulamak, denetlemek ve değerlendirmekle görevli ve yetkili sağlık personelidir.'' ifadesi yer almaktadır.

Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 15px;">Ayrıca; 8 Mart 2010 tarih ve 27515 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Hemşirelik Yönetmeliği'' ile sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda görev yapan hemşirelerin çalışma alanlarına, pozisyonlarına ve eğitim durumlarına göre görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir.
 

Ancak, sağlık insan gücü içinde en büyük grubu oluşturan söz konusu personellerin bakım hizmetleri dışındaki alanlarda çalıştığı belirlenmiştir. Bu durum sağlık hizmetinin aksamasına ve iş gücü kaybına neden olmaktadır.

Ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı sağlık memurlarının sağlık hizmetleri dışında çalıştırılmaları, görev ve yetkileri dışında görev almaları mevcut mevzuata göre uygun görülmemektedir. 

Bu kapsamda sağlık hizmetlerinin aksamadan devam edebilmesi ve uygulamada düzenin sağlanması için sağlık tesisi içerisindeki çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi ve geçici görevlendirilmelerin sonlandırılması, bu durumda olanlar var ise gerekli tedbirler alınıp, personel desteği sağlanarak hizmetin aksamamasına meydan verilmeden düzeltilmesi, ayrıca var ise geçici görevlendirme nedenlerinin ivedilikle tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.

Konu hakkında çalışmaların başlatılarak gerekli hassasiyetin ve önemin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.'' denilmiştir.